ממצאי מחקר מציגים זווית מפתיעה של צריכת תמרים במהלך בהריון ומחדד את משמעות המושג מזון פונקציונלי.
תוצאות המחקר נותנות תוקף לחשיבות העיתוי שבשימוש במזון פונקציונלי. כלומר, יישום של מזון פונקציונלי אינו מתייחס רק לרכיבים המצויים בחלקיו השונים או לכמות ולתדירות הצריכה שלו, אלא גם לעיתוי.
אם כן, הפונקציונליות של המזון תבוא לידי ביטוי, בזמנים ובתנאים מסוימים. לדוגמה אכילת 6 תמרים במהלך 4 השבועות האחרונים של ההיריון (לפני מועד הלידה המשוער), תקדם מהלך לידה טוב יותר.
אכילת תמרים במהלך הריון לקראת לידה: תקציר המחקר
69 נשים הרות החלו לצרוך 6 תמרים ביום, 4 שבועות לפני מועד הלידה המשוער.
תוצאות המחקר הציגו את ההבדלים הבאים שתועדו במהלך הלידה, בהשוואה ל – 45 נשים הרות שלא צרכו תמרים (Al-Kuran et al, 2011):
- הרחבה ממוצעת גבוהה יותר באופן משמעותי של צוואר הרחם: 3.52 ס”מ לעומת 2.02 ס”מ
- אחוז גבוה יותר משמעותית של שמירה על שלמות קרומי מי השפיר*: 83% לעומת 60%
- אחוזים גבוהים יותר של לידה ספונטנית: 96% לעומת 79%
- אחוז שימוש נמוך יותר באופן משמעותי בזרזי לידה כמו פרוסטין**/אוקסיטוצין***: 28% לעומת 47%
- ממוצע זמן נמוך יותר של שלב הלידה הראשון: 510 דקות לעומת 906 דקות
החוקרים סיכמו כי צריכת תמרים במהלך 4 שבועות לפני מועד הלידה המשוער, מפחית באופן משמעותי את הצורך בזירוז לידה ובהרחבת צוואר הרחם. חשוב לציין כי המחקר לא היה אקראי.
תוצאות מחקר זה עומדים בכבוד במבחן ‘טיפול חוסך תרופות’ ומקיימים את האמרה ‘להקדים תזונה לתרופה’.
חשוב שתוצאות מחקר זה יגיעו לכל דולה ולכל מלווי ההיריון מתחומי הבריאות השונים.
מונחים:
*קרומי מי השפיר: שלמות קרומי מי השפיר מונעת את פקיעת מי השפיר החוצצים בין חלקי גוף התינוק לבין הרחם המתכווץ. בצורה זו פוחתת השפעת עוצמת לחץ הצירים, בפרט על ראש וחבל הטבור של התינוק, ומאפשרת זרימת דם תקינה אצלו. בנוסף לכך, פקיעה מוקדמת מדי של מי השפיר, מגבירה את הסיכון לזיהום אצל היולדת.
**פרוסטין (prostin): פרוסטין הוא תכשיר המופיע בצורת טבליות או ג’ל לנרתיק המכילים רכיב שנקרא dinoprostone. רכיב זה הוא למעשה פרוסטגלנדין E2 (PGE2) המסייע לזירוז לידה.
***אוקסיטוצין (oxytocin): אוקסיטוצין ונגזרותיו הסינטטיות כגון פיטוצין, הוא הורמון הניתן ליולדת להרחבת צוואר הרחם, במקרה ואין שינוי בפתיחת צוואר הרחם.