תמרים בשילוב מיוחד של אסטרגלוס, שיזף סיני ופקעות ורדים, והשפעתם על מערכת החיסון

עדויות מחקריות מראות כי גם תמרים וגם צמחי מרפא, כל אחד מהם בנפרד, תורמים לחיזוק ולוויסות פעילות מערכת החיסון ונרחיב על כך במאמר זה. שילוב היתרונות וההשפעות הבריאותיות של תמרים עם צמחי מרפא נבחרים, מיועד להעצים עוד יותר את ההשפעה החיסונית שלהם. הבחירה שלנו לשלב תמרים עם צמחים מיוחדים ובעיקר אסטרגלוס, לרבות שיזף סיני וגם פקעות ורדים, יצרה שילוב מיוחד ובעל ערך בריאותי שקראנו לו תמרגלוס.

תמרים משלבים טעם מצוין עם פעילות תומכת במערכת החיסון

תמרים משויכים לקבוצת הפירות היבשים והם מהפירות המועדפים בקבוצה זו.
השילוב המאפיין אותם שכולל טעם מצוין והשפעות בריאותיות כדוגמת השפעה תומכת על פעילות מערכת החיסון, קנו להם מקום חשוב בתזונה מסורתית וגם בתזונה מודרנית.

למי מתאים תמרגלוס ולמה קראנו לו כך?

תמרגלוס הוא חטיף טבעי, טעים וקל להכנה המבוסס על תמרים בשילוב צמחי מרפא.

החלטנו לקרוא לחטיף זה תמרגלוס כי הוא משלב שני מרכיבים עיקריים שכוללים תמר וגם שורש אסטרגלוס, כך שעל ידי חיבור שניהם יצרנו מילה חדשה וקולעת (תמר + אסטרגלוס = תמרגלוס).

כפי שתקראו בהמשך, החטיף מכיל מרכיבים נוספים שיוצרים שילוב מיטבי של צמחי מרפא נפלאים שתומכים בפעילות מיטבית של מערכת החיסון.

חטיף תמרגלוס מתאים לכל מי שאוהב תמרים ולכל מי שמעדיף לאכול מאכלים מתוקים, טבעיים ככל שניתן. חטיף זה מתאים בפרט עבור אלו המחפשים צמחי מרפא שיש עליהם עדויות מחקריות בהתייחס להשפעה על מערכת החיסון.

המאמר עוסק במרכיבי חטיף תמרגלוס ומציג את השימוש המסורתי בהם, בפרט בהשפעתם המטיבה על מערכת החיסון. כמו כן, הוא כולל ביסוס מדעי הנותן תוקף וחיזוק לשימוש המסורתי הנהוג בהם מזה מאות ואלפי שנים.

טעמו הנהדר והמתוק, מרקמו ותכונותיו של התמר הופכים אותו למדיום מוצלח מאוד לשילוב עם צמחי מרפא.

תמר הוא מזון פונקציונלי או מזון על

מזונות פונקציונליים או מזונות-על כפי שנהוג לכנות אותם נמצאים מזה זמן רב בשיח התזונתי-בריאותי ורבים מהם עשו עלייה לארץ ומצויים תדיר על שולחננו. לעומתם, פרי התמר הגדל בישראל על שפע זניו לא קיבל ‘תווית’ של ‘מזון על’ למרות שאינו נופל מהם בחשיבותו התזונתית-בריאותית. חשוב לנו לציין כי אנחנו עושים שימוש במונח מזון פונקציונלי ולא מזון-על.

תמר הוא אחד העצים העתיקים ביותר שתורבתו ע”י האדם ומגוון הזנים שלו הופך אותו לרכיב מזון מומלץ בכל בית בקטגוריית הממתקים הטבעיים.

מגוון זני התמר מאפשר לכל אחד לבחור באופן אישי את הזן המועדף מבחינת טעם, מרקם ומידת המתיקות או לחילופין מאפשר צריכה מגוונת של תמרים.

אכילת תמרים כחטיף מתוק לצד משקה חם יכולה לחסוך שימוש בסוכר שבדרך כלל מוסף למשקאות חמים או כתחליף למאכלים או ממתקים עתירי סוכר. שילוב תמרים בתפריט כתחליף לסוכר ומוצריו מקדמת בריאות לא רק מעצם הפחתת צריכת הסוכר, אלא גם הודות להשפעותיהם הבריאותיות.

ברפואה העממית שמקורה בתרבויות שונות תופס התמר מקום של כבוד בקטגוריית המזונות הבריאותיים ובערבית זכה לכינוי ‘עץ החיים’.

השפעת תמרים על מערכת החיסון

מחקרים מראים כי לתמרים ולמרכיבים המצויים בהם, יש השפעה מווסתת על פעילות מערכת החיסון, פעילות נוגדת חיידקים ונוגדת פטריות. תוצאות אלו נותנות תוקף לשימוש המסורתי בתמרים לטיפול תומך במגוון מחלות זיהומיות וסרטן.

פרי התמר מכיל פוליסכרידים כדוגמת בטא-גלוקאן. ריכוז הפוליסכרידים הגבוה ביותר מצוי בפרי שהבשיל באופן מלא.

במחקרים נמצא כי בטא-גלוקאן ממריץ פעילות חיסונית, נוגד סרטן ופועל בעיכוב צמיחת גידולים ומניעת גרורות. פעילותו נובעת מהפעלת מנגנונים חיסוניים כגון המרצת תפקוד מאקרופאגים, תאי הרג טבעיים והפעלת מערכת המשלים.

מה הם מאקרופאגים?

מאקרופאגים הם תאי מערכת חיסון שפעולתם אינה ספציפית ומתאפיינים בבליעת גורמי מחלה.

מה הם תאי הרג טבעיים?

תאי הרג טבעיים הם תאי מערכת חיסון המיועדים לחסל תאים נגועים בווירוס ותאי סרטן.

מהי מערכת המשלים?

מערכת המשלים מורכבת מחלבונים המהווים חלק מפעילות מערכת החיסון בהגנה מפני וירוסים, חיידקים וגורמי מחלה נוספים.

תמציות תמר ורכיבי תמר ממריצים את פעילות מערכת החיסון

במחקר בחיות נמצא כי מתן תמציות תמר ורכיבים מבודדים המצויים בו המריצו את פעילות מערכת החיסון דרך נתיבים שונים כגון הגברת ייצור אינטרלוקין-12 ואינטרפרון-גאמה.

מהו אינטרלוקין-12?

אנטרלוקין-12 הוא חלבון המשתתף בשפעול תאי הרג טבעיים ותאי חיסון מסוג T.

מהו אינטרפרון?

אינטרפרון הוא חלבון וסוגיו השונים משפיעים באופנים שונים על מערכת החיסון. המשותף לכל סוגי האינטרפרון הוא פעילות נוגדת וירוסים ונוגדת גידולים.

חטיף תמרגלוס – חטיף טבעי בשילוב תמרים וצמחי מרפא

אנחנו נוהגים לשלב צמחי מרפא עם תמרים.
הצמחים שאנחנו משלבים הם כאלו שיש עליהם ממצאים מחקריים בהתייחס להשפעה שלהם על תפקוד מערכת החיסון.
הצמחים הנפוצים שאנחנו משלבים הם אלו המצויים בפורמולה ייעודית שלנו שנקראת אסטרגפלוס.

מהי פורמולת אסטרגפלוס ומה הצמחים שיש בה?

פורמולת ‘אסטרגפלוס’ מכילה תמציות יבשות איכותיות ומרוכזות של 3 צמחים:

  1. אסטרגלוס (קדד) 
  2. שיזף סיני
  3. פקעות ורדים

שלושת הצמחים האלו משמשים ברפואת הצמחים המסורתית לתמיכה חיסונית.
בנוסף לזה, ממצאים מחקריים על צמחים אלו או על מרכיבים המצויים בהם, מצביעים על השפעה מטיבה של פעילות מערכת החיסון, כפי שתוכלו לקרוא בפירוט על כל צמח וצמח.

מטופלים שלנו נוהגים לבלוע את כמוסות פורמולת אסטרגפלוס החל מתקופת הסתיו ועד סוף החורף. יש כאלו שנוטלים את הפורמולה באופן קבוע במהלך כל השנה.

אסטרגלוס (Astragalus membranaceus) ידוע גם בשם קדד

שורש אסטרגלוס נקרא בעברית קדד סיני או קדד קרומי וברפואה סינית מסורתית משמש לטיפול בבעיות בריאות שונות כגון זיהומים ויראליים, עייפות, תיאבון ירוד, חולשה כללית, שלשול, פצעים שאינם נרפאים וסרטן.

מחקרים בבני אדם הראו כי שילוב אסטרגלוס עם טיפולי כימותרפיה, הפחית סיכון למוות, הגביר את תגובת הגידול לטיפול, הגביר את התפקוד החיסוני, הפחית את תופעות הלוואי של הכימותרפיה ושיפר את איכות החיים.

בהתייחס להשפעתו על הגברת התפקוד החיסוני, הציג אסטרגלוס יכולת שיקום תפקוד לקוי של תאי חיסון מסוג T.

בנוסף לכך, מחקרים הצביעו על השפעתו כנוגד וירוסים מסוגים שונים ובמחקר בבני אדם עם הרפס של העין, שיפר אסטרגלוס את התפקוד החיסוני שלהם והציג חשיבות משמעותית בטיפול בהרפס של העין.

במחקר במבחנה נמצא כי אסטרגלוס הגביר ייצור אינטרלוקין-12 ואינטרפרון-בטא.

מחקרים בחיות שעברו טיפול לדיכוי פעילות מוח העצם הראו כי אסטרגלוס מקדם המאטופויזיס ויכול לשמש כטיפול תומך נגד דיכוי פעילות מוח העצם הנובע מטיפול נוגד סרטן כמו כימותרפיה.

המאטופויזיס (Hematopoiesis) הוא תהליך יצירה והתפתחות תאי דם אדומים, תאי דם לבנים וטסיות דם. תהליך זה מתרחש במוח העצם.

שיזף סיני (Ziziphus jujuba) המכונה תמר סיני (Chinese date)

פרי שיזף סיני נקרא בסינית Da Zao וברפואה מסורתית משמש לטיפול במגוון רחב של מצבים בריאותיים. בתרבויות שונות נחשב כצמח ‘מרפא כל’. הודות לטעם המתוק שלו ולצורה שלו שדומים לתמר, הוא קיבל את הכינוי תמר סיני או התמר הסיני.

מחקרים הראו כי שיזף סיני ממריץ את פעילות מערכת החיסון, לרבות פעילות נוגדת סרטן ונוגדת דלקת.

בין ההשפעות על מערכת החיסון נמצא כי פוליסכרידים שמקורם בשיזף סיני, העלו את המשקל היחסי של בלוטת התימוס, לרבות התחלקות מהירה יותר של מאקרופאגים.

בבלוטת התימוס מבשילים תאי חיסון מסוג T. לאחר גיל ההתבגרות גודל הבלוטה הולך וקטן בהדרגה.

פקעות ורדים (Rosa laevigata) ידועות גם בשם Rose hips

פקעות ורדים נקראות באנגלית Rose hips ובסינית נקראות Jin Ying Zi. פקעות ורדים מוגדרות בקטגוריית הצמחים העשירים בויטמין C ובפלבונואידים.
על פי מחקרים נמצא כי ויטמין C משפר תפקודים חיסוניים כגון פעילות נוגדת זיהום ופעילות תאי הרג טבעיים ולכן מסייע בהפחתת הסיכון למחלה זיהומית, לרבות משך וחומרת המחלה.

כמו כן, מחקרים הראו כי פלבונואידים מתאפיינים בפעילות נוגדת חיידקים, נוגדת וירוסים, נוגדת סרטן ונוגדת דלקת, לרבות המרצת פעילות מערכת החיסון.

איך לשלב את פורמולת אסטרגפלוס עם תמרים?

יש שתי אפשרויות לשילוב תמרים עם אסטרגפלוס:

  1. יצירת כדורי תמרים שמעורבבים עם תוכן כמוסות הפורמולה
  2. שילוב תוכן הכמוסות בשייק שמכיל גם תמרים

חיזוק מערכת החיסון לילדים 

גם תמרים וגם הצמחים שמרכיבים את פורמולת אסטרגפלוס הם ידידותיים ויכולים להתאים לחיזוק מערכת החיסון לילדים. מרבית המטופלים שלנו שבעצמם נוטלים את פורמולת אסטרגפלוס, נותנים גם לילדים שלהם את הפורמולה, לצורך מניעת התפתחות שפעת או התקררות או להפחתת התדירות להתפתחות מחלות וירליות כגון אלו ואחרות שדומות להן.

הכנת כדורי תמרגלוס עם הילדים היא פשוטה ומצריכה תמרים רכים כגון מג’הול שמועכים ומערבבים יחד עם תוכן כמוסת אסטרגפלוס לכדור עגלגל וטעים שילדים נהנים לאכול.

סיכום

שילוב תמרים עם אסטרגלוס, שיזף סיני וגם פקעות ורדים המרכיבים את פורמולת אסטרגפלוס יוצרת חטיף טעים ובריא. החטיף הזה מתאים לילדים כי הוא מעדן מאוד את הטעם ואם מכינים את החטיף בצורת כדורים הוא ממש נראה כמו כדורי תמרים שכולם מכירים ונהנים לאכול.

הניסיון הטיפולי שלנו, הידע המחקרי על השפעות הצמחים על מערכת החיסון והמטופלים שלנו שנוטלים באדיקות את פורמולת אסטרגפלוס, מחזקים את החשיבות ואת ההשפעה החיסונית של פורמולת צמחים כזו. חלק מהמטופלים בוחרים לעשות שימוש בבליעת כמוסות אסטרגפלוס וחלק בוחרים לערבב את תוכן הכמוסות עם תמרים ולהכין חטיף תמרגלוס.

מאמרים נוספים בנושא בריאות מערכת החיסון
תמונה של יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית
יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית

בשלושת העשורים האחרונים עוסקים בתחומי תזונה בריאה ונכונה, ומתמקדים בחקר ובשילוב בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע. מפתחים סדנאות וקורסים ייחודיים בתחומי תזונה, מזון, דיאטה.
המרחב האינטרנטי משמש אותנו להעברת ידע תזונתי בצורה מיטבית וחווייתית, גם בלמידה סינכרונית וגם בלמידה אסינכרונית דרך מערכת הקורסים שלנו. באתר הזה ובמסגרת הסדנאות, הקורסים והכנסים, אנחנו שמחים מאוד לחלוק את הידע והניסיון שלנו, לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

מזמינים אותך להצטרף לקבלת עדכונים, טיפים ומתכונים

תוכן העניינים