חומצות שומן מצומדות מצויות במזונות מסוימים כגון רימון והן פועלות נגד סרטן
מהן חומצות שומן מצומדות?
חומצות שומן מצומדות (conjugated fatty acids)
הן חומצות שומן רב-בלתי-רוויות הכוללות:
- חומצות לינולאיות מצומדות
(conjugated linoleic acids = CLA) - חומצות לינולניות מצומדות
(conjugated linolenic acids = CLnA)
בחומצות לינולאיות מצומדות מצויים שני קשרים כפולים מוצמדים כדוגמת חומצה רומנית (rumenic acid) ובחומצות לינולניות מצומדות מצויים שלושה קשרים כפולים משולבים כדוגמת חומצה פוניצית.
חומצות שומן מצומדות נגד סרטן ונגד גידולים
חומצות שומן מצומדות הציגו השפעות בריאותיות במצבי דלקת ובסרטן, הפחיתו שכיחות גידולים בעכברים, עכבו שגשוג מהיר ופלישת תאי סרטן בתרבית, בנוסף לכך, קידמו אפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן) של תאי סרטן.
חומצות שומן מצומדות במזון
חומצות לינולאיות מצומדות (CLA), מצויות באופן טבעי בחלב ובשומן הבשר של מעלי גרה. חומצות אלו נוצרות בקיבת מעלה הגרה וברקמות שלהן.
בארצות המזרח התיכון והמזרח הרחוק כולל התפריט מזונות כגון רימון, מלון מר ומזונות נוספים ממשפחת הדלועיים, העשירים בחומצה פוניצית (CLnA).
שמן זרעי רימון מכיל באופן טבעי 60% – 80% חומצה פוניצית מכלל חומצות השומן שבו. מתן 0.5 מ”ל חומצה פוניצית טהורה או 0.5 מ”ל שמן זרעי רימון בבליעה, פעם ביום למשך 10 ימים, הגנו על חולדות מפני דלקת של המעי הגס.
למרות האמור לעיל על השפעות CLA ולמרות הימצאותן במזון מן החי, זו אינה סיבה מספקת לצרוך מזון מן החי, בפרט כי יש חלופה בעולם הצומח. אחד המקורות הצמחיים המומלצים כמקור לחומצות שומן מצומדות הוא רימון המכיל CLnA ומקור זה עדיף לקבלת התועלת הבריאותית. יש לציין כי ישנם תוספי תזונה המכילים CLA ו – CLnA ממקור צמחי, כרכיב מבודד המיועד לבליעה.
סיכום
צריכת חומצות שומן מצומדות יכולה לתרום לבריאות ועל פי ממצאים מחקריים חומצות שומן אלו פועלות נגד סרטן ונגד גידולים.
רימון הוא אחת האופציות הזמינות לקבלת חומצות שומן מצומדות ומומלץ לאכול רימון באופן קבוע במהלך עונת הרימונים. חשוב לזכור כי יש להקפיד לאכול את הרימון על זרעיו וללעוס אותם היטב כי חומצות שומן אלו מצויות בשמן בזרעים אלו.
המאמר מבוסס על הספר: נפלאות התזונה הפונקציונלית מאת יוסי שבח