משקאות קרים ומרעננים הם הצלה לכל מי שחם לו, בין אם מדובר בעונת הקיץ החמה ובין אם מדובר במי שנוטה לסבול מתחושת חום באופן כללי. בהודו מכינים משקאות מסורתיים שמשמשים לקירור, הם מבוססים על קנה סוכר ועל תמרינדי ונספר לכם עליהם.
בנוסף לזה, נספר לכם על משקה אחר שנהוג לשתות בהודו שנקרא לאסי ומבוסס על יוגורט וגם הוא יכול לעזור להקל על החום הרב בתקופות החמות.
קנה סוכר בחברת תמרינדי: כיבוי אש בסגנון הודי
יולי אוגוסט הם החודשים החמים ביותר. אמנם החום והלחות אינם מגיעים לעוצמה המצויה בחודשים המקבילים בהודו בשיא תקופת המונסונים, אך עדיין חומם קשה מנשוא.
במסגרת הטיולים בהודו חווינו את חום יולי אוגוסט בתת היבשת והיה לנו העונג להכיר שני משקאות צוננים המשמשים את ההודים כמשקאות מרעננים בחיי היומיום. משקאות מקררים אלו מקורם בשני צמחים הנפוצים בהודו, והם אף מוזכרים בספרי רפואת הצמחים כצמחי מרפא מקררים ומצננים. שני צמחים אלו הם קנה סוכר ותמרינדי.
מיץ קנה סוכר
תמונה: קנה סוכר ומכשיר לסחיטת קני הסוכר בהודו
בהודו נוהגים לשתות מיץ קנה סוכר. את מקלות קנה הסוכר קולפים ומעבירים אותם דרך גלגלי מתכת משוננים הסוחטים את המיץ, מוסיפים לימון ושותים לרוויה. אנחנו חייב לומר שזה אחד המשקאות הטעימים והמרעננים שיש. לא ידוע לנו אם ניתן להשיג את המיץ בארץ, אבל אנחנו זוכרים שבילדותנו נהגנו ללעוס ולמצוץ את גבעולי קנה הסוכר, עניין מאתגר בפני עצמו אך מתגמל במהלכו וסופו.
תמונה: מיץ קנה סוכר סחוט טרי בשוק בדלהי
תמרינדי
מנהג נוסף המסייע לקירור הוא שתיית משקה המבוסס על ציפת פרי תמרינדי. באופן מסורתי בהודו הם מערבבים את ציפת הפרי עם חלב או עם מים כמשקה מקרר. בארץ ניתן להשיג תמרינד בצורות שונות, בחנויות הטבע ואצל מוכרי תבלינים ופירות יבשים. המוצרים הקיימים כוללים:
- מעין ממרח שממיסים וערבבים במים. הוא מופיע בצורת “בלוק” דחוס של ציפת פרי ממנה ניתן להכין משקה מרענן ע”י השריית כף מהציפה במים למשך מספר שעות. לזירוז התהליך, אפשר להוסיף מים חמים, אבל כדי לקבל משקה מרענן צריך להמתין עד שיתקרר. הבלוק הדחוס מכיל גם את הזרעים הקשים, כך שצריך להסיר אותם לאחר ההשריה ולהימנע מנזק לשיניים
- ציפת פרי מיובשת ששמרה על צורת הפרי המקורית (ללא התרמיל אותו הסירו מאחר והוא בלתי אכיל)
תמרינדי או תמרהינדי
השם הנכון של תמרינדי הוא תמרהינדי כי הוא למעשה מורכב משתי מילים תמר-הינדי או תמר הודי. עם זאת, הרוב אומרים וכותבים תמרינדי.
יוסי נהנה ממשקה מרענן ממיץ קנה סוכר בשוק בדלהי שבהודו
לאסי, ידידו הטוב של היוגורט
משקה קר ומרענן נוסף הנפוץ בהודו נקרא לאסי והוא מבוסס על יוגורט ומדולל במים. באופן עקרוני נוהגים להוסיף קרח למשקה, אבל בהודו עדיף להימנע מכך כי המים ששימשו להכנת הקרח עלולים להיות מזוהמים ולגרום לשלשול. משקה זה נפוץ מאוד בקרב תיירים בהודו ויש לתיירים חיבה יתרה למשקה זה כשהוא מעורב עם פירות כשייק כדוגמת לאסי מנגו.
סיכום
משקאות מסורתיים מהודו כמו מיץ קנה סוכר, משקה תמרינד או לאסי הם למעשה משקאות קיץ צוננים. הקרירות והרעננות שמתקבלת בשתיית משקאות אלו הופכת אותם למשקאות קרים שמתאימים מאוד לקיץ. בנוסף לזה, מי שסובל מתחושת חום וזקוק לקירור וריענון גם מחוץ לחודשי הקיץ, יכול ליהנות ממשקאות אלו כל השנה.