קליפות פירות הדר תפסו מקום מכובד וזכו להיכלל כתבלין במתכונים שונים או כמרכיב עיקרי במתכונים. לשמחתנו הרבה, קליפות פירות הדר מספקים לנו גם יתרונות בריאותיים.
פירות הדר הם עסיסיים ומלאי מיץ, חמצמצים ומתקתקים, והם מלווים אותנו במהלך עונת החורף הקרירה.
בין פירות ההדר הנפוצים ניתן למנות את ‘תפוח הזהב’, הלא הוא תפוז (ראשי תיבות: תפו”ז), אשכולית, מנדרינה, לימון, פומלו (פומלה), קומקוואט (תפוז סיני ננסי), לימקוואט (לימון סיני ננסי) וגם אתרוג.
הידעתם כי ‘קלמנטינה’ וגם ‘מיכל’ הם זנים של מנדרינה?
פירות הדר וקליפות שלהן, נמצאים בשימוש הרפואה המסורתית. חלקים שונים של פירות הדר כדוגמת מנדרינה ואתרוג משמשים ברפואת הצמחים הסינית.
קליפת מנדרינה בשימוש רפואה סינית
ברפואת בצמחים הסינית, נעשה שימוש בקליפות מנדרינה בשתי צורות:
- צ’ינג פי (Qing Pi): קליפת מנדרינה ירוקה מיובשת מפרי בוסר
- צ’ן פי (Chen Pi): קליפת מנדרינה מיובשת (מיושנת) מפרי בשל
שני סוגי הקליפות משמשים לטיפול בקשיים ובהפרעות עיכול, ועוד.
אתרוג על קליפתו בשימוש ברפואה סינית
אתרוג מזן sarcodactylis נקרא ברפואה סינית Fo Shou שמשמעותו “יד בודהה” (Buddha Hand) ובאנגלית Finger citron Fruit (פרי אתרוג האצבעות), על שום מראהו המזכיר אצבעות כף יד.
ברפואה הסינית משמש אתרוג זה לשיפור תפקוד מערכת העיכול ולטיפול בהפרעות עיכול כגון כאב ברום הבטן, חוסר תאבון והקאה, ועוד. השימוש באתרוג כולל גם את הקליפה שלו.
קליפת לימון בשימוש ברפואה איורוודית (הודית)
לימון נקרא בהודית לימבו (Limbu) ובסנסקריט נימבוקה (Nimbuka).
ברפואה איורוודית משמשת קליפת לימון לשיפור תפקוד הקיבה ונגד גזים. מיץ לימון משמש במצבי התקררות, שיעול, שלשול, דיזנטריה וראומטיזם.
אכילת הפרי עם הקליפה לעומת שתייה של מיצי הדר
פירות הדר מהווים דוגמא להשוואה בין מזון מלא למזון שאינו מלא.
סחיטת פירות הדר והכנת מיץ מהם, מהווה דוגמה למזון/משקה שאינו מלא. ההבנה הרווחת לגבי מיצי פירות וירקות היא שעדיף לאכול אותם בצורתם השלמה, על פני שתיית המיץ בלבד.
כלומר, באכילת תפוז לדוגמה, נהוג לקלוף את התפוז ולאכול את פלחיו. על פניו נראה שבצורה זו הפקנו את המיטב מהתפוז כי אכלנו את הפרי השלם ולא רק את המיץ המופק ממנו.
עם זאת, גם כאן ניתן להרחיב את המושג ‘מזון מלא’. אם נקלוף את התפוז בעזרת קולפן ונסיר את השכבה הכתומה הדקה והארומטית של התפוז, נקבל תפוז ‘מלא יותר’ הכולל את שכבות הקליפה הפנימית הלבנה, העשירות ברכיבים נוספים התורמים לבריאות ומעצימים את השפעת התפוז כמזון פונקציונלי.
מתקופת ילדותי ועד היום, אנו נוהגים לאכול את פירות ההדר על קליפתם הפנימית. קולפים את התפוז בקולפן, חותכים את לקוביות ונהנים ממזון פונקציונלי טעים. ציפת התפוז העסיסית והמתוקה מעדנת את טעם הקליפה התפל.
ליהנות משתיית מיצי פירות הדר ועדיין לשמור על ‘עקרון המזון המלא’, תוך כדי אכילת קליפות ההדרים
שתיית מיצי פירות הדר היא חוויה קולינרית מהנה שרבים לא מוכנים לוותר עליה. נשאלת השאלה, כיצד נמשיך ליהנות ממיצי פירות הדר ובמקביל ליהנות מההשפעות הבריאותיות של כלל חלקי הפרי כמו תפוז ולימון
איך לשתות מיץ תפוזים וגם לאכול את הקליפה הפנימית
- קלפו את התפוז בקולפן ורק לאחר מכן חצו אותו וסחטו ממנו את המיץ
- לעסו היטב ואכלו את הקליפה הפנימית של התפוז שנותרה לאחר הסחיטה. אפשר לחתוך לפרוסות לפני האכילה או ישירות לנגוס בשארית
- קנחו בשתיית מיץ התפוזים המתוק והמרענן
איך להשתמש במיץ לימון וגם לאכול את הקליפה הפנימית
- לפני חיתוך וסחיטת הלימון יש לקלוף בקולפן את הקליפה החיצונית הארומטית של הלימון
- לאחר מכן לחצות את הלימון, לסחוט את המיץ ולעשות שימוש קולינרי בשארית הקליפה הפנימית
ראו בהמשך אפשרויות נוספות לשימוש קולינרי בשארית הקליפות.
קליפת פרי הדר מגורדת ומיצי פירות הדר במטבח המודרני
מיצי פירות הדר וגרידת קליפות הדר, תופסים מקום של כבוד במטבח המודרני. לקליפות הדר ערך בריאותי רב, הודות לתכולת שמנים נדיפים, פלבונואידים ורכיבים נוספים, לכן מן הראוי לשלבן בתפריט.
כיצד נשלב קליפות ומיצי פירות הדר בתפריט?
- קליפת פרי הדר מגורדת כמו קליפת לימון או קליפת תפוז במשקאות כגון לימונדה או בעוגות ועוגיות או בתבשילי דגים וקטניות
- סחיטת מיץ לימון או תפוז על דג, בהגשה
- הכנת סלט פירות המבוסס על תפוז כולל קליפתו הפנימית ופירות נוספים
- הכנת סלט ירקות או פירות בתוספת שארית קליפת תפוז פנימית, מהכנת מיץ
- את חצאי הקליפות הפנימיות שנותרו מסחיטת מיץ לימון או מיץ תפוזים, ניתן למלא במזונות שונים כגון תבשיל קטניות, נתחי דג, אבוקדו, סלט פירות, סלט ירקות. כלומר, השארית יכולה לשמש כמעין קערית להגשת מזון, לרבות אכילתה תוך כדי אכילת המילוי או בסיום אכילת המילוי
- ניתן להכין לימון כבוש לשימוש כתבלין או מתאבן, לצד תבשילים שונים
קומקוואט (Kumquat) – תפוז סיני
קומקוואט מכונה תפוז סיני והשם הבוטני שלו קומקוואט יפני (Fortunella japonica). יש מקורות המסווגים אותו תחת השם Citrus japonica.
הקומקוואט הוא עץ קטן וקל לגידול. הוא יכול בנקל לגדול באדמה בגינה או בעציץ גדול במרפסת או בגג.
קומקוואט הוא דוגמה נוספת ונהדרת למזון מלא. הקומקוואט נאכל טרי ושלם על קליפתו המתקתקה, כחטיף עסיסי וארומטי.
שימושים נוספים בקומקוואט:
- להוסיף אותו כתבלין ארומטי לשייק פירות או ירקות
- לפרוס את הפרי ולהוסיף לסלט ירקות או פירות
- לערבל במעבד מזון עם מים קרים להכנת משקה קר ומרענן
שמן נדיף שמקורו בקליפת קומקוואט הציג פעילות נוגדת מיקרואורגניזמים גורמי מחלה המצויים בעור אדם. ההשפעה נראתה גם נגד חיידקים העמידים לאנטיביוטיקה מקבוצת Staphylococcus epidermidis ואחרים.
הרכיבים העיקריים שנמצאו בשמן הנדיף מקליפת קומקוואט כללו dl-limonene באחוז של 61.58% ו – carvone באחוז של 6.36%.
השפעות בריאותיות של פלבונואידים שיש בפירות הדר (מחקרים במבחנה ובבעלי חיים)
- פעילות נוגדת גידול
- השראת מוות תאי מתוכנן (אפופטוזיס) בתאי לוקמיה
- עיכוב פעילות הנגיף אפשטיין-באר (Epstein barr virus)
- הפחתת רמות כולסטרול
השפעות בריאותיות של השמן הנדיף שיש בפירות הדר (מחקרים במבחנה ובבעלי חיים)
- עיכוב גידולי שד, ריאות, כבד וקיבה
- פעילות נוגדת חיידקים
סיכום
השימוש בקליפת פירות הדרים נפוצה יותר מכפי שנדמה והיא יכולה להיות נפוצה עוד יותר. את קליפת פירות ההדר הפנימית, אפשר לאכול כפי שהיא ללא בישול או מיצוי. לעומת זאת, את קליפות ההדר החיצוניות יש צורך לבשל כפי שנהוג בהכנת ריבה או כפי שנהוג ברפואת צמחים בהן מכינים מיצויים מצמחי מרפא.
אכילת הקליפות מספקת יתרונות בריאותיים, מהם אפשר ליהנות. ההמלצה שלנו היא פחות ריבת קליפות פרי הדר ויותר קליפה פנימית טרייה. ההמלצה שלנו על פחות ריבת קליפות היא בגלל כמות הסוכר המרובה בהם. עם זאת, ריבה או קונפיטורה מקליפות הדרים עדיפה על פני זו ממכינים מציפת פירות כי בקליפות יש ריכוז גבוה יותר של סיבים תזונתיים ופיטוכימיקלים.
אנחנו נוהגים באופן קבוע לאכול את הקליפה הפנימית של תפוז או לימון בהם עשינו שימוש בסחיטת המיץ.