קינמון: יתרונות, חסרונות וההבדל בין קינמון ציילון, קינמון סיני ואחרים

קינמון הוא צמח מרפא ותבלין מיוחד ועתיק יומין. הוא בעל סגולות בריאותיות וחשוב מאוד לדעת איך לעשות בו שימוש ומי מהמינים השונים עדיף לשימוש. קיימים מינים שונים של קינמון והנפוצים ביותר הם קינמון ציילון (ציילוני) המכונה קינמון אמיתי וקינמון סיני המכונה קינמון כסיה.

יתרונות של קינמון

מחקרים שונים במבחנה, בחיות ובבני אדם הראו מגוון פעילויות והשפעות בריאותיות של קינמון:

  • פעילות נוגדת חמצון
  • פעילות נוגדת דלקת
  • הפחתת רמות כולסטרול ושומני דם
  • הפחתת רמות סוכר בדם
  • הגנה על הלב
  • שיפור קוגניציה
  • פעילות נוגדת חיידקים, וירוסים, פטריות ופרזיטים
  • פעילות נוגדת סרטן

חסרונות של קינמון

החיסרון של קינמון הוא זה שמבדיל בין קינמון ציילון אמיתי לבין  מיני קינמון אחרים. קינמון מכיל רכיב שנקרא קומרין וצריכה מרובה ממנו, לרבות צריכה לא נכונה, נחשבת בעייתית עקב סכנת רעילות לכבד.

קינמון ציילון מכיל את ריכוז הקומרין הנמוך ביותר ולכן נחשב בטוח לשימוש, לעומת מינים אחרים המכילים ריכוז גבוה של קומרין, כדוגמת קינמון סיני.

איך יודעים שקנינו קינמון ציילון אמיתי?

מקלות קינמון ציילון אמיתי נראים כמו דפים דקים, מגולגלים וצמודים אחד לשני, בדומה לשכבות בצק עלים. לעומת זאת, מקלות קינמון ממינים אחרים הם בעלי שכבה אחת עבה של קליפת העץ.

איך נכון לצרוך קינמון?

מאחר וצריכה קבועה ומרובה של קומרין נחשבת לא בטיחותית, יש דרכים להפחית את צריכת הקומרין המצוי בקינמון וזה תלוי באופן השימוש בו.

כלומר, יש הבדל את בולעים את אבקת הקינמון כחלק מהמזון כדוגמת תיבול תבשילים, עוגות או עוגיות או אם מכינים חליטה ושותים רק את הנוזל ללא המשקעים.

קינמון בבישול או אפייה

בבישול ובאפייה, אבקת הקינמון הופכת להיות חלק בלתי נפרד מהמזון המוכן והיא נאכלת באופן מלא, כולל כל הקומרין המצוי בו. לכן כדאי במצב זה לעשות שימוש בקינמון ציילון המכיל את הריכוז הנמוך ביותר של קומרין.

קינמון בחליטה

קומרין אינו מסיס בצורה טובה במים, לכן בחליטה של קינמון, מרבית הקומרין נשאר במשקע שנותר בתחתית הכוס.

קינמון הוא מרכיב בולט בחווייג’ קפה התימני ששימש ועדיין משמש את יוצאי תימן באופן קבוע. השימוש המסורתי בחווייג’ קפה הוא בחליטה כתבלין משקה קפה או משקה גישר (קליפות קפה) והוא שוקע בתחתית עם שאר מרכיבי הקפה.

לעיתים בהכנת קפה לבן תימני, מוסיפים לחליטה גרגירי דגן מבושל כגון חיטה ובסיום שתיית הקפה אוכלים גם את המשקעים.

השוואה בין מיני קינמון

קיימים מינים שונים של קינמון ובטבלה התמקדנו ב – 4 מהם. כפי שאפשר לראות, למינים השונים של הקינמון, יש שמות נרדפים ולרוב, לא רק שם אחד.

שמות בעברית שמות באנגלית שם בוטני הערות

קינמון אמיתי

קינמון ציילון

קינמון מקסיקני

True cinnamon

Ceylon cinnamon

Mexican cinnamon

Cinnamomum verum

Cinnamomum zeylanicum

ארץ מוצא: סרי לנקה

ריכוז קומרין הנמוך ביותר

קינמון סיני

קינמון כסיה

Chinese cinnamon

Cassia cinnamon

Cinnamomum aromaticum

Cinnamomum cassia

ארץ מוצא: סין

ריכוז קומרין גבוה

קינמון סייגון

קינמון אינדונזי

Saigon cinnamon

Indonesian cinnamon

Cinnamomum burmanni

ארץ מוצא: אינדונזיה

ריכוז קומרין גבוה

קינמון וייטנאמי

קינמון יפני

Vietnamese cinnamon

Japanese cinnamon

Cinnamomum loureiroi

ארץ מוצא: וייטנאם

ריכוז קומרין גבוה

מתכונים בריאים שמכילים קינמון

להלן דוגמאות של מתכונים בריאים המכילים קינמון:

מאמרים נוספים בנושא צמחי מרפא ותבלינים
חווייג’ קפה

חווייג’ קפה היא תערובת תבלינים נפלאה שמקורה בתימן והיא מורכבת מתבלינים בעלי השפעה בריאה. שימוש בתערובת חווייג’ קפה חווייג’ קפה

קרא עוד »
חווייג’ מרק

חווייג’ מרק היא תערובת תבלינים נהדרת שמקורה בתימן והיא מכילה תבלינים בעלי השפעה בריאותית. חווייג’ מרק מהווה תחליף מוצלח מאוד

קרא עוד »
גנטיאן ובריאות

גנטיאן הוא צמח מר וההשפעות הבריאותיות שלו מתמקדות במערכת העיכול והכבד. שמות ומשפחה שם בוטני: Gentiana lutea שם עברי: ג’נטיאנה

קרא עוד »
טימין ובריאות

ההשפעה הבריאותית של טימין מתמקדת בעיקר בתמיכה מערכת הנשימה במצבים שונים כגון שיעול. תחום נוסף של תימין הוא בריאות מערכת

קרא עוד »
תמונה של יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית
יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית

בשלושת העשורים האחרונים עוסקים בתחומי תזונה בריאה ונכונה, ומתמקדים בחקר ובשילוב בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע. מפתחים סדנאות וקורסים ייחודיים בתחומי תזונה, מזון, דיאטה.
המרחב האינטרנטי משמש אותנו להעברת ידע תזונתי בצורה מיטבית וחווייתית, גם בלמידה סינכרונית וגם בלמידה אסינכרונית דרך מערכת הקורסים שלנו. באתר הזה ובמסגרת הסדנאות, הקורסים והכנסים, אנחנו שמחים מאוד לחלוק את הידע והניסיון שלנו, לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

מזמינים אותך להצטרף לקבלת עדכונים, טיפים ומתכונים

תוכן העניינים