מטופלים וסטודנטים שלנו, שואלים אותנו תמיד, האם שמן קנולה בריא או לא בריא והאם הוא מזיק כי שמעו משהו שמעיד כי הוא רעיל. הם מבקשים שנסביר איך הוא משפיע על הבריאות והאם אכן החסרונות לגבי שמן קנולה נכונים או שגויים, כי הם מוטרדים האם להמשיך להשתמש בו או להפסיק?
במאמר הזה ניתן לכם מידע שיאפשר לכם להבין ולקבל מענה לשאלות חשובות אלו, וגם מה אנחנו ממליצים בעניין זה.
הדעות חלוקות לגבי ההשפעה הבריאותית של שמן קנולה, בין היתר כי איכות שמן קנולה שנמכר, לא ברור.
מה המקור של שמן קנולה ומה מקור השם שלו
שמן קנולה (Canola oil) מופק מזרעי הצמח כרוב הנפוס (Brassica napus) והוא שייך למשפחת המצליבים. השם קנולה ניתן לו בקנדה בגלל שמו באנגלית rapeseed ומשמעותו השלילית. המילה rape מקורה במילה הלטינית rapum שפירושה לפת (לפת שייכת גם היא למשפחת המצליבים).
האם שמן קנולה רעיל או מזיק לבריאות?
השם קנולה (Canola) הוא למעשה ראשי תיבות של Canadian oil low acid. מיעוט חומצה (low acid) קשור לעובדה כי זרעי כרוב הנפוס הגדלים בר, מכילים חומצת שומן חד-בלתי-רוויה רעילה שנקראת חומצה ארוסית (erucic acid).
חומצה ארוסית אינה מצויה בזרעי כרוב הנפוס המתורבתים, מהם מכינים את שמן הקנולה.
ערכים בריאותיים של שמן קנולה
שמן קנולה מכיל ריכוז גבוה של חומצות שומן חד בלתי רוויות כגון חומצה אולאית (חומצת הזית) וחומצות שומן נוספות. הוא מכיל גם פיטוסטרולים ומרכיבים נוספים כפי שמפורט בטבלה.
רכיב | אחוז או כמות ל – 100 גרם |
חומצות שומן חד בלתי רוויות | 60% |
חומצה לינולנית מקבוצת אומגה 6 | 20% |
חומצה אלפא-לינולנית מקבוצת אומגה 3 | 9% |
פיטוסטרולים | 657 מ”ג |
ויטמין E | 17 מ”ג |
השפעה בריאותית של שמן קנולה
בשמן קנולה מצוי רכיב שנקרא קנולול (canolol) שהציג פעילות נוגדת חמצון ונוגדת מוטגניות.
האם שמן קנולה בריא או לא בריא?
שמן קנולה המשווק אינו רעיל ומכיל ריכוז גבוה של חומצות שומן חד בלתי רוויות הנחשבות בעלות השפעה בריאותית. בנוסף לכך, מכיל שמן קנולה ריכוז גבוה של פיטוסטרולים ורכיבים בריאותיים נוספים.
שמן קנולה בכבישה קרה או מזוכך?
לאלו העושים שימוש בשמן קנולה, מומלץ שימוש בשמן קנולה מכבישה קרה בלבד.
לעומת זאת, לא מומלץ להשתמש בשמן קנולה מזוכך.
מה עדיף, שמן זית או שמן קנולה?
למרות תכונות שמן הקנולה שהוזכרו לעיל, אנחנו ממליצים על שימוש בלעדי בשמן זית כתית מעולה, בפרט בבישול, לאור העובדה כי שמן קנולה מכיל ריכוז גבוה יותר של חומצות שומן רב-בלתי-רוויות (29% בשמן קנולה לעומת 10.5% בשמן זית) הרגישות יותר לחמצון.
בהשוואה שנעשתה בין שמן זית לשמן קנולה בטיגון עמוק, נמצא כי שמן זית עמיד יותר לנזקים בצורת שימוש זו.
עלות שמן קנולה מכבישה קרה הנמכר בשווקים, נמוכה באופן משמעותי משמן זית כתית מעולה או מכל שמן אחר המופק בכבישה קרה. נקודה זו מעלה שאלה לא פתורה. יכול להיות שעלות ההפקה לרבות תהליכי הגידול, כמות התנובה המתקבלת, האיסוף וכו’, מאפשרים עלות נמוכה לצרכן…
סיכום
שמן קנולה לא רעיל והוא מכיל מרכיבים בריאותיים. עם זאת, במידה וצורכים שמן זה, חשוב להקפיד על שימוש בשמן קנולה מכבישה קרה ולא מזוכך.
אנחנו צורכים שמן זית כתית מעולה ולא שמן קנולה וזה גם מה שאנחנו ממליצים לכם. הסיבה להמלצה הזו נובעת מהסיבות הבאות:
- השימוש המסורתי ארוך ומבוסס יותר בשמן זית לעומת שמן קנולה
- יש יותר מחקרים על ההשפעות הבריאותיות של שמן זית לעומת שמן קנולה