נבטי ברוקולי נגד מזהמים סביבתיים

מתוצאות מחקר שפורסמו ביוני 2014, נראה כי צריכת נבטי ברוקולי יכולים להפחית את הנזק של מזהמים סביבתיים מסוימים.

נבטי ברוקולי מהווים מקור עשיר לגלוקורפאנין (glucoraphanin).
מחקרים בבעלי חיים הראו שכאשר לועסים ירקות המכילים גלוקורפאנין, נוצרת תרכובת אחרת, סולפוראפאן (sulforaphane), המשפעלת אנזימים לנטרול רעלים והפרשתם בשתן.

במחקר קליני בבני אדם, שהתפרסם בכתב העת Cancer Prevention Research נמצא כי שתיית משקה נבטי ברוקולי (שהוכן מתמצית נבטי ברוקולי) סייעה בהרחקת מזהמים סביבתיים הנספגים בשאיפת אוויר מזוהם.

המחקר נערך בסין, באזור בו זיהום האוויר גבוה מאוד ונטלו בו חלק, 291 משתתפים (229 נשים ו – 62 גברים) שגילם נע בין 21-65 שנים. זיהום אוויר בסין הוא אחד הגבוהים ביותר בעולם וחשיפה לזיהום אוויר קושרה לסרטן ריאה ולמחלות לב-ריאה.

במחקר מצאו החוקרים כי בקרב קבוצת המחקר שקיבלה משקה נבטי ברוקולי באופן יום יומי, למשך 3 חודשים, חלה עלייה של 61% בהפרשת תוצרי בנזן (benzene) ועלייה של 23% בהפרשת תוצרי אקרוליין (acrolein) בשתן, בהשוואה לקבוצת הביקורת שקיבלה מיץ אננס וליים.

יחד עם זאת, חשוב לציין שלמשקה נבטי הברוקולי לא הייתה השפעה על קרוטון-אלדהיד (Crotonaldehyde), מזהם סביבתי נוסף שהחוקרים בדקו.
בנזן, אקרוליין וקרוטון-אלדהיד הם מזהמים הנישאים באוויר. הם למעשה כימיקלים שאנחנו שואפים מאוויר מזוהם.

העלייה בהפרשת תוצרי בנזן ואקרוליין העידה על כך שמשקה נבטי ברוקולי הגבירה את הדטוקסיפיקציה של מזהמי אויר אלו, דבר העשוי לצמצם את הסיכונים הבריאותיים לטוח הארוך המקושרים אליהם.

בנזן (benzene)

בנזן הוא תרכובת אורגנית חסרת צבע או נוזל בטמפ’ החדר בעל צבע צהוב בהיר. התרכובת בעלת ריח מתקתק ומאוד דליקה.

מקורות לבנזן

מקורות טבעיים לבנזן כוללים הרי געש ושריפת יערות. בנזן מהוה חלק טבעי מנפט גולמי, מבנזין (המופק מנפט, ומשמש כדלק), ועישון סיגריות.
בתעשייה בנזן משמש ליצירת כימיקלים אחרים המשמשים ליצירת פלסטיקים, שרפים, ניילון וסיבים סינטתיים. כמו כן משמש ליצירת סוגים שונים של חומר סיכה, גומי, צבע, חומרי ניקוי, תרופות, וקוטלי מזיקים.

כיצד אנו חשופים לבנזן?

בחוץ אנו חשופים לבנזן ממקורות שונים: פליטת גזים ע”י רכבים הנעים בכבישים, פליטה מפחם ומשמן בוערים, אדי גזים מאתרי תעשייה, אדי גזים בתחנת דלק.

אם כך, האם אנו מוגנים בתוך הבית מפני בנזן?

מסתבר שהאוויר בתוך הבית מכיל רמות גבוהות יותר של בנזן מאשר האוויר מחוץ לבית! הבנזן בתוך הבית מגיע ממוצרים המכילים בנזן כמו דבקים, צבעים, שעווה של רהיטים וחומרי ניקוי.

מקור משמעותי לחשיפה לבנזן הוא עישון טבק.

אקרוליין (acrolein)

אקרוליין הוא נוזל חסר צבע-צהוב בעל ריח לא נעים, דליק מאוד. מתמוסס במים ומתאדה בקלות בחימום.

כמויות קטנות יכולות להיווצר ולהגיע לאוויר כאשר יש שריפה של עצים, טבק וצמחים אחרים, בנזין ושמן.

אקרוליין משמש כחומר הדברה נגד אצות, עשבים, חיידקים ורכיכות (חלזונות, שבלולים, חשופיות). כמו כן משמש ליצירת כימיקלים אחרים.

מה קורה לאקרוליין בסביבה?

אקרוליין עשוי להימצא באדמה באוויר ובמים, ולהתאדות בקלות (מהאדמה ומהמים).

מתפרק יחסית מהר באוויר, ע”י תגובה עם כימיקלים אחרים ואור השמש (כמחצית ממנו נעלמת תוך יום).

כיצד אנו חשופים לאקרוליין?

חשיפה לאקרוליין מתרחשת בעיקר בשאיפת אוויר:

  • עישון או חשיפה לעשן סיגריות
  • חשיפה לפליטת גזים מאגזוזי רכבים
  • עבודה או מגורים בקרבת אזורי תעשייה בהם מייצרים או משתמשים באקרוליין
  • שאיפת אדי שמן בישול שחומם יתר על המידה
  • שאיפת אדי שמן גריז

כיצד אקרוליין עלול להשפיע על הבריאות?

יש מעט מידע לגבי השפעת אקרוליין על הבריאות. המידע הקיים מצביע על כך ששאיפת כמויות גדולות יכולות לגרום לנזק לריאות ולמוות.

שאיפת כמויות קטנות עשויה לגרום לעיניים לדמוע, ולתחושת צריבה באף ובלוע ולהפחית את קצב הנשימה. השפעות אלו לרוב נעלמות כשהחשיפה נגמרת.

קרוטונאלדהיד (Crotonaldehyde)

הנו מזהם סביבתי נוסף, אשר לא נמצא שיש למשקה נבטי ברוקולי השפעה עליו.
האוכלוסיה הכללים נחשפת לקרוטוןאלדהיד ע”י שאיפת עשן סיגריות (טבק), פליטת אגזוז של מנועי בנזין ודיזל, ועשן משריפת עצים. מקור נוסף הוא גז בישול.
החומר יכול לגרום לנזק למערכת הנשימה. כמו כן נזק נגרם כתוצאה ממגע עם העור או העיניים.

מקור: אתר ה-CDC (המרכז לבקרת מחלות ומניעתן).

סיכום

ממצאי המחקרים מעודדים צריכת נבטי ברוקולי במטרה לסייע בהרחקת מזהמים סביבתיים הנספגים בשאיפת אוויר מזוהם. צריכת נבטי ברוקולי יכולה להיות בצורת מיץ כפי שניתן במחקר. עם זאת, הכנת מיץ עלולה להיות מורכבת, כך שאפשר לבחור באפשרויות נוספות כגון הוספת נבטי הברוקולי לשייק המשלב ירקות ופירות או הוספה לסלט או לכריכים.

מאמרים נוספים בנושא ניקוי רעלים: אבן דרך בתהליכי הבראה באופן טבעי
תמונה של יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית
יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית

בשלושת העשורים האחרונים עוסקים בתחומי תזונה בריאה ונכונה, ומתמקדים בחקר ובשילוב בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע. מפתחים סדנאות וקורסים ייחודיים בתחומי תזונה, מזון, דיאטה.
המרחב האינטרנטי משמש אותנו להעברת ידע תזונתי בצורה מיטבית וחווייתית, גם בלמידה סינכרונית וגם בלמידה אסינכרונית דרך מערכת הקורסים שלנו. באתר הזה ובמסגרת הסדנאות, הקורסים והכנסים, אנחנו שמחים מאוד לחלוק את הידע והניסיון שלנו, לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

מזמינים אותך להצטרף לקבלת עדכונים, טיפים ומתכונים

תוכן העניינים