ממצאים מחקריים מראים כי הרגלי ארוחת בוקר בקרב מתבגרים, מנבאים הופעת תסמיני סינדרום מטבולי בגיל מבוגר יותר.
חשיבות ארוחת בוקר במסורת ובחיי היום יום
ארוחת הבוקר נחשבת לסמל בריאות וחוסן ואמירות שונות הפכו למטבע לשון השגורה בחיי היום יום.
בין האמירות ניתן למנות את האמירה ‘לא אכלת ארוחת בוקר?!’ שלרוב מיוחסת לחולשה פיזית.
אמירה נוספת המיוחסת לרמב”ם, מייחסת לארוחת הבוקר את החשיבות התזונתית-בריאותית הרבה ביותר בציר היום. על פי האמירה:
‘ארוחת בוקר אכול כמלך’
‘ארוחת צהריים אכול כבן מלך’
‘ארוחת ערב אכול כאביון’
משמעות אמירות אלו מתחזקת ככל שנערכים יותר מחקרים בתחום זה.
איך תזונה משפיעה על תסמונת מטבולית בהקשר של ארוחת בוקר?
מאמר שהתפרסם בכתב העת Public Health Nutrition הציג ממצאים כי הרגלי ארוחת בוקר לקויים בקרב מתבגרים יכולים לנבא סינדרום מטבולי בבגרות (Wennberg et al, 2014).
הרגלים לקויים אלו הוגדרו כהימנעות מאכילת ארוחת בוקר או אכילת ארוחת בוקר דלה כגון שתייה או אכילת משהו מתוק בלבד.
ממצאים אלו המבוססים על מחקר עוקבה שנמשך 27 שנים, הראו כי הרגלי ארוחת בוקר לקויים בגיל 16 מנבאים השמנה מרכזית, לרבות יתר גלוקוז בצום, בגיל 43.
סינדרום מטבולי (תסמונת מטבולית) הוא מקבץ גורמי סיכון הכולל השמנה בטנית, פרופיל שומני דם לקוי, יתר לחץ דם, ויסות לקוי של גלוקוז בדם ועוד. גורמי סיכון אלו מקושרים לסיכון מוגבר למחלת לב ולתמותה מוקדמת.
מה אומרים אלו שאכילת ארוחת בוקר לא מתאימה עבורם?
חשוב לנו לציין כי ממצאי המחקר עלולים לעמוד בסתירה לתחושות של חלק מהמתמודדים בעודף משקל.
במקרים מסוימים בהם אנחנו נוהגים להמליץ למטופלים להקפיד על אכילת ארוחת בוקר באופן קבוע, התשובה שאנחנו מקבלים היא: ‘אכילת ארוחת בוקר גורמת לי לפתיחת התיאבון ולאכילת יתר במהלך כל היום’.
במרבית המקרים ההמלצה שלנו למטופלים אלו היא לתת הזדמנות לתפריט שאנחנו מציעים מתוך הנחה ששינוי כל הרכב התזונה ולא רק ארוחת הבוקר יאזן את תחושות הרעב והשובע.
כלומר, במטרה לקדם טוב יותר את הבריאות מומלץ לערוך שינוי מלא של התזונה הכולל הרגלי תזונה (ארוחות מסודרות, אכילה בנחת, לעיסה איטית) והרכב תזונה המותאם באופן אישי (תשתית תזונתית בתוספת מזונות פונקציונליים).
עם זאת, אנחנו מכבדים מאוד את התחושות ואת ההרגלים של המטופלים ועושים את המיטב מבחינתנו, לתת להם את ההנחיות הנכונות והמתאימות ביותר עבורם.
דוגמאות של ארוחת בוקר טבעונית
ארוחת בוקר בצורת דייסה
שיבולת שועל מבושלת במשקה סויה + קוביות פרי + שקדים + אבקת קינמון לתיבול
ארוחת בוקר בסגנון דגני בוקר
שיבול שועל קלויה + משקה סויה + אוכמניות (קפואות שהופשרו) + פיסטוק + ג’ינג’ר טרי קצוץ לתיבול
ארוחת בוקר בצורת כריך
לחם שיפון + אבוקדו/טחינה/חומוס/פרוסת טופו + ירקות (סלט או פרוסות) + זרעי קצח לתיבול
ארוחת בוקר בסגנון שייק
לרסק בבלנדר את המרכיבים הבאים: עלי חסה, תפוח עץ, משקה סויה/שקדים, שיבולת שועל, זרעי צ’יאה
סיכום
מסקנת החוקרים הייתה כי הימנעות מאכילת ארוחת בוקר או אכילת ארוחת בוקר שכוללת רק שתיה או רק משהו מתוק בקרב מתבגרים, מהווה גורם מנבא להתפתחות תסמונת מטבולית בגיל מבוגר יותר.