סלק הוא מזון בריא מאוד ומיוחד במינו. בכנס ‘להקדים תזונה לתרופה’ בנושא ‘אריכות ימים בריאה’, הצגתי את הסלק כמזון אדפטוגן המתאפיין בהשפעות המשפרות יכולת פיזית ומנטלית והשפעות נוספות כגון פעילות נוגדת חמצון, נוגדת דלקת, נוגדת סרטן, לרבות הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. במאמר הזה אני מרכז את השפעות הבריאות של סלק ושל מרכיבים המצויים בו.
סלק מצוי (Beta vulgaris) נמנה על משפחת הסלקיים ומוצאו באזור הים התיכון. הוא מפתח שושנת עלים ושורש מעובה המשמשים למאכל, טריים ומבושלים, ונפוצים מאוד במטבחים שונים ברחבי העולם.
יתרונות בריאותיים של סלק
- הגברת סיבולת פיזית
- פוטנציאל לשיפור תפקוד קוגניטיבי
- הורדת לחץ דם
- דילול דם
- הפחתת סטרס חמצוני
- פעילות נוגדת חמצון
- פעילות נוגדת דלקת
- הגנה מפני נזקי קרינה
- פעילות נוגדת גידולים
חסרונות של סלק
- עלול לגרום לאי נוחות בבטן, לגזים, לנפיחות בטן וליציאות רכות אצל חלק מהאוכלוסיה ובפרט אצל מי שסובל מתסמונת המעי הרגיש
- עלול לשבש תוצאות בדיקת צואה ובדיקת שתן, מאחר והוא צובע את הצואה ואת השתן. לכן, יש להימנע מאכילת סלק מספר ימים לפני ביצוע הבדיקה
סלק אדום כמזון אדפטוגן
אדפטוגן מקורו במילה אדפטציה (הסתגלות). כלומר, פעילות המסייעת לאורגניזם להסתגל טוב יותר למצבי עקה (סטרס).
פעילות אדפטוגנית מיוחסת בעיקרה לצמחי מרפא כדוגמת הג’ינסנג הידוע בהשפעתו הבריאותית רחבת הטווח.
את הסלק, תכונותיו והשפעותיו הבריאותיות אני בוחן מזה למעלה מ – 15 שנה וככל שחולף הזמן מצטברים מחקרים המאששים את השימוש המסורתי בו, לרבות מחקרים התורמים מידע חדש על הסלק ועל מרכיביו.
אחד המאפיינים את הצמחים האדפטוגנים (אך לא בהכרח) הוא נוכחות רכיבים הנקראים ספונינים טריטרפנים המצויים גם בסלק.
בנוסף לכך, הסלק מתאפיין בתכונות המגדירות אדפטוגניות כגון השפעה בריאותית רחבת טווח והגברת יכולת העמידות בפני גורמי נזק שונים.
מחקרים שונים נערכו על סלק ועל היתרונות הבריאותיים שלו ונציג אותם במאמר זה.
הגברת סיבולת פיזית
במחקר בהשתתפות 8 גברים בגילאי 19 – 38 בעלי לחץ דם נורמלי, שצרכו 500 מ”ל מיץ סלק ליום במשך 6 ימים נראה:
- שיפור בסיבולת והגברת יכולת ביצוע פעילות גופנית לזמן ממושך יותר
- הפחתת לחץ הדם הסיסטולי בממוצע של 6 מ”מ כספית
- שיפור במדדים המעידים על עליה בריכוז החמצן בשרירים ובמקביל ירידה משמעותית בצריכת החמצן הכללית
השפעה קוגניטיבית של סלק
במחקר בהשתתפות 14 משתתפים שגילם הממוצע 70, קיבלו בכל בוקר 500 מ”ל מיץ סלק במשך 4 ימים, נראה בתוצאות בדיקת MRI, עלייה ברמות החמצן בחומר הלבן באונות הקדמיות (חוסר כרוני בחמצן באזור זה מקושר לירידה קוגניטיבית ולדמנציה).
תוצאות אלו מציגות פוטנציאל לשיפור בריאותי-תפקודי, מבחינה קוגנטיבית ופיזית בקרב קשישים.
סלק להורדת לחץ דם ולדילול דם
במחקר אקראי מוצלב בהשתתפות 14 משתתפים בריאים, ניתנו 500 מ”ל מיץ סלק ליום לקבוצת המחקר ואילו קבוצת הביקורת קיבלה מים.
לאחר 3 שעות בקירוב מזמן שתיית מיץ הסלק נראתה הפחתה בלחץ הדם הסיסטולי ב – 10.4 מ”מ כספית ובלחץ הדם הדיאסטולי ב – 8 מ”מ כספית.
בנוסף לכך, נראה עיכוב אגרגציית טסיות דם (דילול דם).
מיץ סלק והפחתת סטרס (עקה)
מיץ סלק שניתן לחולדות הפחית אצלן סטרס (עקה) חימצוני. מיץ הסלק ניתן לחולדות לפני גרימת הסטרס החמצוני ושימוש מוקדם זה במיץ, הוביל לשיקום חלקי של 35% בפעילות גלוטטיון פראוקסידאז ו – 66% בפעילות גלוטטיון רדוקטאז.
פעילות נוגדת חמצון ונוגדת דלקת
מיץ שורש סלק אדום המכיל את הפיגמנטים בטלאינים הציג (במבחנה) פעילות נוגדת חמצון ונוגדת דלקת.
הגנה מפני נזקי קרינה
בטאלאינים שמקורם בסלק אדום הציגו השפעה מגינה מפני נזקי קרינת גאמה, בעכברים. ההשפעה מיוחסת לפעילות נוגדת החמצון של הבטאלאינים, לרבות ויסות מערכת החיסון.
תמצית שורש סלק נוגדת גידולים
תמצית שורש סלק שניתנה לעכברים דרך הפה, הראתה פעילות נוגדת גידולי עור וריאה.
מה בריא יותר סלק טרי או סלק מבושל?
מאחר ובישול סלק פוגע בחלק מהמרכיבים שבו, הרי שסלק טרי משמר יותר את המרכיבים ועוצמת ההשפעה שלו טובה יותר. עם זאת, גם סלק מבושל הוא ירק רב עוצמה ויתאים למי שאכילת סלק טרי לא נעימה לו לחיך או גורמת לתופעות לא נעימות במערכת העיכול.
מה בריא יותר מיץ סלק או סלק מלא בשלמותו?
ככלל, אנחנו מעדיפים לאכול מזון בשלמותו ולא מיץ שמפיקים ממנו, לרבות סלק. יש חשיבות לכלל מרכיבי הסלק כולל הסיבים התזונתיים שיש בו. כלומר, סלק שלם הוא עסקת חבילה מצוינת, לכן ההמלצה שלנו היא לתת עדיפות לסלק טרי מגורד או חתוך לקוביות בסלט.
האם סלק בוואקום בריא?
סלק בוואקום בריא פחות בהשוואה לסלק שעובר בישול ביתי. הסיבה היא אריזת הוואקום שעשויה פלסטיק.
סיכום
היתרונות הבריאותיים של סלק, השימוש המסורתי בו למגוון מצבי בריאות והממצאים המחקריים מראים כי הוא מזון פונקציונלי חשוב ויעיל. הזמינות הרבה שלו והמחיר הנמוך שלו הופכים אותו למזון עם יחס מצוין של עלות מול תועלת.