בננה היא פרי בריא ומיוחד מאוד, עם שילוב יתרונות שכמעט אין לאף פרי אחר, כפי שתוכלו לקרוא במאמר זה.
בשיר המפורסם “מכופף הבננות” שכתב מאיר אריאל והלחין שלום חנוך, מתואר כיפוף הבננות כטריק החביב ביותר על היצור הנותן לירקות ולפירות את צורתם האופיינית. לא בִּכְדִי, מכופף בננות אוהב טריק זה יותר מכל, כי הבננה היא פרי מיוחד מאין כמוהו. בננה מיוחדת כי היא גם טעימה וגם בריאה.
בננות בחורף ובקיץ
עונת החורף נותנת לנו הזדמנות ליהנות מאחד הפירות המדהימים ביותר שיש, הבננה. לרוב, טעם הבננה ומרקמה טוב יותר בתקופת החורף בהשוואה לעונות חמות בהן מבשילה הבננה מהר ומרקמה הופך רך ופחות טעים לרבים מצרכני הבננה.
עם זאת, יש גם יתרון בהבשלה המהירה. בננות בשלות קפואות מתאימות מאוד להכנת גלידה או סורבה בננה או שייק בננה מרעננים, לימות הקיץ החמים. את הבננות הבשלות אנחנו מקפיאים ושומרים לשעת הצורך.
בתקופה החמה בהן הבננה מבשילה מהר, נשיאת בננה בשלה בתיק עלול לסכן את תכולת התיק במפגש עם בננה מעוכה. לכן אני ממליץ להשתמש בבננות הבשלות להכנת שייקים טעימים ומרעננים. מומלץ לאחסן את הבננה בכלי קשיח שישמור עליה מפני מעיכה בתיק.
בננה בתיק האוכל שלי
בתחילת דרכי בהוראת לימודי נטורופתיה וצמחי מרפא, הסטודנטים שלי ידעו שאני חובב בננות מושבע. בזמנו, בננות אפשרו לי ליהנות ממזון טעים, משביע, קל ונוח ביותר לשימוש, בפרט בימים ארוכים בהם שהיתי מחוץ לבית וזקוק לאספקת אנרגיה קבועה במהלך היום, לצד מזונות אחרים שליוו אותי במהלך יום עבודה מלא.
בימים ארוכים כאלו, נהגתי לאכול בננות לצד מזונות נוספים כגון פולי סויה קלויים, גריסים קלויים, כוסמת קלויה, חומוס גרגירים קלוי, אגוזים ושקדים. האמינו לי ארוחה מדהימה – נסו בשעת הצורך. אם אתם לא אוהבים בננות או נמנעים בגלל המתיקות הרבה, אתם מוזמנים להחליף אותן בפרי אחר בעל השפעה גליקמית מתונה יותר כגון תפוחים, דובדבנים מתוקים (גודגדנים), משמש טרי או נקטרינה.
ערך תזונתי של בננה
בין הערכים התזונתיים בבננה שמעניינים מאוד את שוחרי הבריאות נכללים העמילן והסוכרים. בטבלה הבאה הם מפורטים, לרבות כמות הסיבים התזונתיים ל – 100 גרם. הפירוט כולל בננה בדרגות בשלות שונות, בננה בשלה מעט, בננה בשלה ובננה בשלה יתר על המידה. הערכים בטבלה לכל דרגת בשלות הם ממוצעים כי בדגימות של בננות שונות נמצאו ערכים שונים שיצרו טווח ערכים משתנה:
דרגת בשלות בננה | בשלה מעט | בשלה | הבשלת יתר |
סיבים תזונתיים | 4.99 גרם | 3.69 גרם | 1.93 גרם |
עמילן | 4.5 גרם | 2.52 גרם | 0.48 גרם |
סוכרוז | 3.33 גרם | 4.56 גרם | 1.88 גרם |
פרוקטוז | 6.08 גרם | 6.23 גרם | 6.72 גרם |
גלוקוז | 6.03 גרם | 5.33 גרם | 6.96 גרם |
כלל הסוכרים (סוכרוז, פרוקטוז וגלוקוז) | 15 גרם | 17.1 גרם | 16.7 גרם |
כמה קלוריות מכילה בננה?
- ב – 100 גרם בננה יש 89 קלוריות
- בננה בגודל בינוני (118 גרם) מכילה 105 קלוריות
יתרונות פרקטיים של בננה
אם נתבונן בבננה ובתכונותיה, נראה שהיא החטיף המושלם:
- בעלת צורה נוחה לנשיאה בתיק ובפאוץ’
- בעלת אריזה טבעית עם מנגנון מובנה מהיר פתיחה (פשוט גאונות)
- מרקם הפרי רך, נעים וקל לעיכול
- מרקם הבננה מאפשר ארוחת בזק לאלו הסובלים מחוסר זמן או לאלו הממהרים לצאת לפעילות גופנית וזקוקים למקור אנרגיה זמין וקל לעיכול
- מתאימה לבעלי שיניים ולחסרי שיניים, לרבות תינוקות וזקנים
יתרונות וסגולות של בננה
- בננה מהווה מקור טוב לאשלגן החיוני לספורטאים הזקוקים לתגבור עקב מאמץ פיזי מוגבר
- יש כאלו האוכלים בננה להפגת צרבת
חסרונות של בננה
- מאחר ובננה עשירה בסוכרים, האכילה שלה מוגבלת בדיאטה דלת פחמימות או דיאטה קטוגנית
- אכילת בננות עלולה להחמיר עצירות קיימת אצל אנשים מסוימים
- השפעת בננה על היציאות, תלויה בכמות הנאכלת ובמידת ההבשלה
סיכום
בננה משלבת יתרונות שונים, גם מבחינה תזונתית בריאותית וגם מבחינה פרקטית. הודות לאריזה הטבעית, לטעם הנהדר שלה ויתרונות הבריאותיים שלה, היא ללא ספק בין הפירות שאפשר להגדיר חטיף טבעי מושלם.