ממצאים מחקריים הוכיחו כי מזונות שונים הם נוגדי סרטן ולכן כדאי להוסיף אותם במסגרת תזונה נוגדת סרטן.
במאמר הזה ניתן מענה לשאלות הבאות ולשאלות נוספות:
- האם מוצרי סויה מועילים או מזיקים במצבי סרטן השד?
- לאיזה פרי יש פוטנציאל הגנה מפני התפתחות סרטן מעי גס וגם סרטן ערמונית?
- איזה שמן פועל להגנה מפני גידולי שד?
כל אחד מהמזונות והמאכלים בעלי פעילות נגד סרטן שאנחנו מזכירים במאמר, הם בעלי ערך רב.
סוגיית צריכת מוצרי סויה ואיזופלבונים בקרב חולות סרטן השד
לאור העובדה כי איזופלבונים המצויים במוצרי סויה הם בעלי זיקה לקולטני אסטרוגן, קיים חשש מהמלצה על צריכת מוצרי סויה לחולות סרטן השד. איזופלבונים הם סוג או קבוצה של פיטואסטרוגנים.
בשנת 2009 פורסם מאמר ב – JAMA, אחד מכתבי העת הרפואיים החשובים ביותר. במאמר זה נגעו החוקרים בסוגיה מורכבת זו.
להלן תקציר עיקרי המאמר: במחקר עוקבה נרחב שנערך בסין בהשתתפות 5042 חולות סרטן השד, נמצא כי צריכת מוצרי סויה כגון טופו, משקה (“חלב”) סויה וגם פולי סויה טריים, מקושרת באופן משמעותי להפחתת הסיכון למוות ולהישנות של הסרטן.
טווח גילאי הנשים במחקר נע בין 20 – 75 וזמן המעקב הממוצע היה 3.9 שנים.
על פי מחקר זה, צריכת מוצרי סויה בטוחה ובעלת פוטנציאל להועיל לנשים עם סרטן שד.
הפחתת הסיכון למוות ולהישנות של הסרטן עקב צריכת מוצרי סויה, נראו גם בקרב נשים עם סרטן שד המגיב לאסטרוגן (Estrogen Receptor-Positive) וגם בקרב נשים עם סרטן השד שאינו מגיב לאסטרוגן (Estrogen Receptor-Negative).
ממצאים אלו מעידים כי מוצרי סויה הם מאכלים שפועלים נגד סרטן.
רימון והשפעתו נגד סרטן
כבכל שנה, גם בחלוף ראש השנה, ניתן להשיג את הרימון על גרגיריו העסיסיים והצבעוניים שמשאירים את חותמם הארגמני בחלל הפה.
רימון הוא אחד הפירות שתפס את תשומת ליבם של החוקרים ובין היתר נחקרה השפעתו נגד סרטן.
להלן מקבץ מהשפעותיו של הרימון בתחום זה:
- פיטוכימיקאלים שמקורם ברימון, עכבו שגשוג מהיר של תאי סרטן המעי הגס וגרמו לאפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן).
- הגנה מפני נזקי קרינה אולטרה סגולית (קרניים אולטרה סגוליות עלולות לגרום ולקדם התפתחות גידולים).
- פעילות משמעותית נוגדת התפשטות מהירה של תאי סרטן ערמונית והשראת אפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן).
- עיכוב צמיחת גידולים בעכברים לרבות הפחתה ברמות PSA.
PSA או Prostate specific antigen הוא חלבון שבאופן טבעי מיוצר בבלוטת הערמונית ומופרש על ידה.
רמות גבוהות של PSA יכולות להיות במצבי בריאות שונים הנוגעים לבלוטת הערמונית. כשרמות PSA חורגות מהנורמה הן עשויות להוות אינדיקציה להמשך בירור לשלילת סרטן ערמונית.
שמן זית נוגד סרטן
שמן זית הוא אחד מרכיבי המזון שהוכחה השפעתו נוגדת הסרטן. להלן מקבץ עדויות מבוססות מדע, על השפעות שמן זית נגד סרטן:
- במודלים של חיות נמצא, כי שומן רווי או רב-בלתי-רווי קידם שגשוג של גידולי שד. לעומת זאת, שמן זית הראה השפעה מגינה מפני גידולי שד
- צריכה גבוהה של שמן זית היא סימן ההיכר של הדיאטה הים תיכונית המסורתית והיא מקושרת לשכיחות נמוכה יותר של סרטן, כולל סרטן המעי הגס והחלחולת, בהשוואה למדינות מערביות אחרות. אחת הדוגמאות להשפעה הבריאותית של דיאטה ים תיכונית מסורתית היא העובדה כי התמותה מסרטן המעי הגס והחלחולת ביוון נמוכה ב–40% בקירוב בהשוואה לבריטניה
- בדרום אירופה (ספרד, יוון, איטליה), שמן זית כתית הוא מקור שומני עיקרי, ושיעורי הסרטן שם נמוכים בהשוואה לצפון אירופה
- השפעתו המגינה של שמן זית כתית חשובה ביותר בעשור הראשון לחיים, כלומר חשוב להתחיל לצרוך שמן זית לפני גיל ההתבגרות, ולהמשיך בכך כל החיים
- ההשפעה של שמן זית נגד סרטן, מקושרת למרכיבים המצויים בו וכוללים חומצות שומן חד-בלתי-רוויות, סקוואלן (squalenne) טוקופרולים ופנולים
שמן זית מכיל לפחות 30 מרכיבים פנוליים, השכיח ביותר הוא oleuropein
סיכום מזונות נוגדי סרטן
עדויות מחקריות מצביעות על פוטנציאל הגנה של מוצרי סויה מפני הישנות סרטן שד בקרב מחלימות מסרטן שד. החוקרים מייחסים את ההשפעה המגינה מפני סרטן שד למוצרי סויה מסורתיים כמו טופו, משקה סויה, לרבות פולי סויה ירוקים המכונים גם אדממה. ממצאים מחקריים אלו, מעידים כי קבוצת מוצרי הסויה הם למעשה מאכלים נוגדי סרטן.
חשוב לציין שבאכילת מוצרי סויה אין הכוונה לשימוש בתוספי תזונה המכילים איזופלבונים מבודדים כמו גניסטאין או דיאדזין. השימוש בתוספי תזונה המכילים איזופלבונים מבודדים שנוי במחלוקת והם אינם מומלצים לנטילה בכלל ובפרט לא מומלצים לנטילה במצבי סרטן שד.
רימון הוא אחד הפירות הטעימים והבריאים שיש והממצאים המחקריים מעידים על פעילות נוגדת סרטן של רימון. העדויות המחקריות מצביעות כי צריכת רימון עשויה להגן מפני סרטן מעי גס וגם סרטן ערמונית.
מומלץ להקפיד לאכול רימון כולל הזרעים המצויים בו ועטופים בציפה מתוקה.
צריכת שמן זית מקושרת לשכיחות נמוכה יותר של סרטן, כולל סרטן מעי גס וחלחולת, לרבות השפעה מגינה מפני גידולי שד.
מומלץ לצרוך שמן זית כתית מעולה בעל חומציות שאינה עולה על 0.5%