עמבה מכילה מספר מרכיבים בעלי תכונות בריאותיות, כך שכל חובבי העמבה, נהנים גם מיתרונות בריאותיים, כל עוד צורכים ממנה כמויות מתונות.
מחד, היא פיקנטית, מעשירה את טעם וריח המאכלים המתובלים בה ומעצימה את ההנאה הקולינרית. מאידך, ביום שלמחרת ולעיתים אף מוקדם יותר מופיעות התוצאות בצורת ריח עז המופרש בזיעה ובשתן.
רוב צרכני העמבה קונים עמבה בשווקים או בחנויות תבלינים, אבל יש כאלו שמכינים עמבה ביתית על פי מתכון שבדרך כלל עובר במשפחה.
על מה מבוסס מטבל עמבה?
ממרח עמבה או מטבל עמבה הוא מעין גירסה עיראקית של צ’אטני מנגו שמקורו בהודו, כך שאפשר לכנות אותו עמבה הודית.
הבסיס להכנת עמבה הוא פרי מנגו ירוק (בוסר) העובר כבישה/החמצה לאחר קילוף קליפתו המרה.
מקור השם ‘עמבה’ הוא בשפת המרטהי (Marathi) המדוברת באזורים מסוימים בהודו. בשפת המרטהי אמבה (Amba) הוא מנגו.
על טעם ועל ריח אין מה להתווכח? לא בטוח!
למרות התוצאות הריחניות ממשיכים חובבי העמבה לתבל בה את המזון ולהפיץ את הבשורה.
באילו מרקמים זמינה עמבה?
בישראל ניתן למצוא את העמבה ב – 4 צורות:
- עמבה דלילה המצויה לרוב במסעדות לממכר שווארמה
- עמבה סמיכה, ללא נתחי מנגו
- עמבה סמיכה, עם נתחי מנגו ישראלי
- עמבה סמיכה, עם נתחי מנגו הודי. ממרח זה נחשב למשובח מכולם.
הקפידו לקנות עמבה המכילה ‘נתחי מנגו’ מאחר והם מכילים מנגיפרין התורם לבריאות.
עמבה המכילה ‘נתחי מנגו’ נחשבת משובחת יותר ולא לשכוח כי פירוש המילה ‘עמבה’ הוא ‘מנגו’.
יתרונות בריאותיים ומרכיבים
בין רכיבי העמבה נכללים מנגו ירוק, חילבה וכורכום.
שלושת מרכיבים אלו מכילים מקבץ חומרי פעילים התורמים לבריאות.
בין הרכיבים נמצא:
- חילבה: ריכוז גבוה של סיבים מסיסי מים המסייעים להפחתת סוכר וכולסטרול
- מנגו: ריכוז גבוה של נוגדי חמצון כגון מנגיפרין, קוורציטין וחומצה גאלית
- כורכום: ריכוז גבוה של נוגדי חמצון ונוגדי דלקת כגון כורכומינואידים
חשוב לזכור כי העמבה מכילה כמויות לא מבוטלות של מלח ולכן יש לצרוך אותה כתבלין ולא בכמויות מסחריות. מה גם שצריכה במינון נמוך תעשה חסד עם הסובבים את חובב העמבה.