עמבה מכילה מספר מרכיבים בעלי תכונות בריאותיות, כך שכל חובבי העמבה, נהנים גם מיתרונות בריאותיים, כל עוד צורכים ממנה כמויות מתונות.
מחד, היא פיקנטית, מעשירה את טעם וריח המאכלים המתובלים בה ומעצימה את ההנאה הקולינרית. מאידך, ביום שלמחרת ולעיתים אף מוקדם יותר מופיעות התוצאות בצורת ריח עז המופרש בזיעה ובשתן.
רוב צרכני העמבה קונים עמבה בשווקים או בחנויות תבלינים, אבל יש כאלו שמכינים עמבה ביתית על פי מתכון שבדרך כלל עובר במשפחה.
על מה מבוסס מטבל עמבה?
הבסיס להכנת עמבה הוא פרי מנגו ירוק (בוסר) העובר כבישה/החמצה לאחר קילוף קליפתו.
ממרח עמבה או מטבל עמבה הוא מעין גירסה עיראקית של צ’אטני מנגו שמקורו בהודו, כך שאפשר לכנות אותו עמבה הודית.
מקור השם ‘עמבה’ הוא בשפת המרטהי (Marathi) המדוברת באזורים מסוימים בהודו. בשפת המרטהי אמבה (Amba) הוא מנגו.
על טעם ועל ריח אין מה להתווכח? לא בטוח!
למרות התוצאות הריחניות ממשיכים חובבי העמבה לתבל בה את המזון ולהפיץ את הבשורה.
באילו מרקמים זמינה עמבה?
בשווקים ובחנויות בישראל ניתן למצוא את העמבה ב – 4 צורות:
- עמבה דלילה המצויה לרוב במסעדות לממכר שווארמה
- עמבה סמיכה, ללא נתחי מנגו
- עמבה סמיכה, עם נתחי מנגו ישראלי
- עמבה סמיכה, עם נתחי מנגו הודי. ממרח זה נחשב למשובח מכולם.
מומלץ לקנות עמבה המכילה ‘נתחי מנגו’ מאחר והם מכילים מנגיפרין התורם לבריאות.
עמבה המכילה ‘נתחי מנגו’ נחשבת משובחת יותר ולא לשכוח כי פירוש המילה ‘עמבה’ הוא ‘מנגו’.
עמבה בהכנה ביתית לעומת עמבה קנויה
הכנה ביתית של עמבה מספקת יתרונות הכוללים:
- טריות
- וודאות לאיכות חומרי הגלם
- וודאות לכך שאין חומרים משמרים
איך משתמשים בממרח עמבה?
- כממרח על טורטיות כוסמת ירוקה מגולגלות עם רטבים ומוקפצים שונים כגון פטריות ובצל
- כמטבל לתפוחי אדמה, בטטה, ירקות, דגים אפויים או קציצות
- נפוץ כתבלין במסעדות אוכל רחוב ובדוכני אוכל לתיבול פלאפל, סביח או שווארמה
יתרונות בריאותיים ומרכיבים
בין רכיבי העמבה נכללים מנגו ירוק, חילבה וכורכום. שלושת מרכיבים אלו מכילים מקבץ חומרי פעילים התורמים לבריאות כגון פעילות נוגדת חמצון ונוגדת דלקת.
חילבה
חילבה מכילה ריכוז גבוה של סיבים מסיסי מים, המסייעים להפחתת סוכר וכולסטרול
מנגו
מנגו מכיל ריכוז גבוה של נוגדי חמצון כגון מנגיפרין, קוורציטין וחומצה גאלית
כורכום
כורכום מכיל ריכוז גבוה של נוגדי חמצון ונוגדי דלקת כגון כורכומינואידים
האם בריא לאכול הרבה עמבה?
צריכה של עמבה בצורה מתונה היא בעלת פוטנציאל בריאותי. חשוב לזכור כי העמבה מכילה כמויות לא מבוטלות של מלח ולכן יש לצרוך אותה כתבלין ולא בכמות מוגזמת. מה גם שצריכה במינון נמוך תעשה חסד עם הסובבים את חובב העמבה.
האם עמבה מופרשת בזיעה וגורמת לריח לא נעים?
כן, אכילת עמבה עלולה לגרום לריח גוף לא נעים שמופרש בזיעה, כפי שקורה באכילת מטבל חילבה. יש כאלו שגם אם יאכלו כמות קטנה, הפרשת הריח תורגש בזיעה ויש כאלו שלא יורגש אצלם.
איך להעלים או להפחית ריח של עמבה?
חלק מצרכני העמבה מוטרדים מהריח הלא נעים המופרש בזיעה או מהפה ומחפשים פתרונות איך להיפטר מריח של עמבה. להלן מספר אפשרויות:
- לצרוך כמות קטנה של עמבה: ככל שכמות העמבה שנאכל תהיה קטנה יותר, תפחת עוצמת הפרשת הריח הלא נעים
- להקפיד על היגיינה: רחיצת הגוף בסבון, תאפשר פינוי הריח שהופרש בזיעה
- אם הריח מהפה מפריע, אפשר לצחצח שיניים לאחר האכילה א/ו ללעוס מזונות שירעננו את ריח הפה כגון פטרוזיליה וכוסברה