תזונה פונקציונלית - פירות לתמיכה בפעילות מערכת החיסון
דף הבית >> תזונה במצבי בריאות >> מערכת החיסון >> פירות לתמיכה בפעילות מערכת החיסון

פירות לתמיכה בפעילות מערכת החיסון

פירות מכילים מגוון רחב של פיטוכימיקלים, ויטמינים ומינרלים.

בין המרכיבים המצויים בפירות נמצא ויטמין C, קרוטנואידים וגם פלבנואידים הנחשבים רכיבים שמסייעים בתפקוד תקין של מערכת החיסון.

במאמר הזה נסקור פירות שמכילים מרכיבים אלו.

פירות הדר

מקור פירות ההדר במזרח הרחוק בארצות כגון הודו וסין.

למרות הסברה כי פירות הדר מכילים ריכוז גבוה של ויטמין C, למעשה הם מכילים ריכוזים נמוכים בהשוואה לפירות אחרים כגון גויאבה. למרות כל זאת, עדיין הם מהווים מקור טוב לויטמין C ויתרון נוסף הוא טעמם הערב, בשונה לדוגמה מגויאבה שטעמה ובפרט ריחה שנויים במחלוקת.

הפלבנואידים הם קבוצת רכיבים נוספת המצויה בריכוז גבוה בפירות הדר. ריכוזם הגבוה מצוי בקליפה הפנימית והם משפרים ספיגת וויטמין C. מסיבה זו, מומלץ לאכול את פירות ההדר על קליפתם הפנימית (למעט פומלו, שם הקליפה הפנימית בלתי אכילה).

בנוסף לכך, מצויים זנים של תפוז ואשכולית העשירים בקארוטנואיד ליקופן (lycopene). צבען (פיגמנט) אדום זה נתן להם את הכינויים "תפוז דם" ו"אשכולית דם".

כמזון פונקציונלי, שילוב ויטמין C ופלבנואידים ולעיתים גם קארוטנואיד (ליקופן), הופך את פירות ההדר לעסקת חבילה טובה כתמיכה נגד מחלות החורף.

אחת הדעות הרווחות היא כי פירות הדר (בפרט אלו שצבעם כתום), אינם מומלצים לאלו הסובלים מאלרגיות.

אפרסמון

אפרסמון מקורו בסין והוא עשיר בקרוטנואידים שונים.

הקרוטנואידים שמכיל אפרסמון כוללים בטא קארוטן (beta carotene), בטא קריפטוקסאנתין (beta cryptoxanthin), לוטאין (lutein), זיאקסאנתין (zeaxanthin) וגם ליקופן (lycopene). שילוב קארוטנואידים אלו מקנה לאפרסמון טווח צבעים של צהוב – כתום – אדמדם.

כמזון פונקציונלי לתקופת החורף, ריכוז הקרוטנואידים הגבוה באפרסמון מקנה לו את כרטיס החבר למועדון תומכי מערכת החיסון.

חלק מזני האפרסמון מתאפיינים בעפיצות (תחושה המתקבלת באכילת פרי בוסר) ובמקרים רבים בלתי ניתנים לאכילה. לרוב, האפרסמונים בעלי הצורה העגולה הם אלו החשודים כעפיצים. זנים אלו עפיצים כאשר הם קשים ועפיצותם נעלמת לאחר הבשלה מלאה, כלומר כשהם רכים ביותר ובעלי צבע כהה מאוד.

ניתן להשיג בשווקים זנים עפיצים שעברו תהליך הבחלה. בתהליך ההבחלה משהים את האפרסמונים בגז אתילן ובעקבות הבחלה זו, נעלמת העפיצות וניתן לאכול את הפרי כשמרקמו קשה.

אכילה מוגברת של אפרסמונים עלולה לגרום לאנשים מסוימים להפרעות עיכול כדוגמת עצירות. בנוסף לכך, אלו הסובלים מחסימות מעיים, צריכים להימנע מאכילת אפרסמון.

גויאבה

גויאבה מקורה במרכז ובדרום אמריקה והיא נפוצה מאוד בהודו.

ההודים מעדיפים לאכול את הגויאבה בעודה ירוקה וקשה.

בשיחות שערכנו עם רופאים ומטפלים בהודו, הם הסבירו לנו כי העדפה זו נובעת בין היתר מאמונתם בהשפעה המיטיבה של הגויאבה על תפקוד מערכת העיכול ועקב חיבתם היתרה של תושבי הודו למזונות מרירים כגון גויאבה ירוקה קשה ומרירה בהשוואה לצהובה שהבשילה והתרככה).

נקודה מעניינת הקשורה לגויאבה ולפירות אחרים שאינם בשלים, היא ריכוז גבוה יותר של ויטמין C בהשוואה לפרי הבשל.

ריכוז ויטמין C ב – 100 גרם גויאבה עומד על 228 מ"ג.

גויאבה מכילה גם בטא קארוטן (beta carotene) וגויאבה מהזן בו ציפת הפרי בצבע ורוד, מכילה ריכוז גבוה של ליקופן (lycopene).

כמזון פונקציונלי לתקופת החורף, הריכוז הגבוה של ויטמין C בגויאבה בתוספת נוכחות קארוטנואידים, מקנה לה מקום של כבוד במסגרת המזונות הפונקציונליים לתמיכה במערכת החיסון.

אסרולה (אצרולה)

אסרולה (Acerola) הוא אחד ממקורות המזון הטבעיים העשירים ביותר בויטמין C. בנוסף לויטמין C, אסרולה מכיל קרוטנואידים, פלבונואידים ומרכיבים נוספים.

אסרולה מכיל כמות עצומה של ויטמין C הנעה בין 1500-4500 מ"ג לכל 100 גרם. תעשיית תוספי התזונה עושה שימוש בפירות אסרולה לצורך הפקת ויטמין C טבעי שמשולב בתכשירי תוספי תזונה שונים.

סיכום על פירות לתמיכה בפעילות מערכת החיסון

מרכיבים שונים המצויים בפירות מכילים מרכיבים הנחשבים מסייעים לפעילות תקינה של מערכת החיסון. בין המרכיבים האלו נכללים ויטמין C, קרוטנואידים וגם פלבונואידים.

מעניין לראות את זמינות הפירות האלו בתקופת החורף, בדיוק בתקופה מה מרכיבים המצויים בהם דרושים לתמיכה בפעילות של מערכת החיסון.

מבחינת תכולת מרכיבים בעלי פוטנציאל השפעה על מערכת החיסון, פירות הדר ובפרט תפוז הם בחירה מוצלחת. שילוב ויטמין C וגם פלבונואידים בפירות הדר מהווים עסקת חבילה מצוינת.

תפוז הוא מזון פונקציונלי טבעי ומהווה בחירה נהדרת בהקשר החיסוני במצב בו קולפים את הקליפה החיצונית הכתומה, אבל משאירים את שכבת הקליפה הפנימית הלבנה. לאחר קילוף תפוז בצורה הזו, אפשר לחתוך את התפוז לקוביות על קליפתו הלבנה ולאכול באופן הזה. כך אפשר ליהנות ביתרונות ויטמין C וגם פלבונואידים בכמות נאותה. המתיקות של התפוז מחפה על הניטרליות של הקליפה הלבנה.