תזונה פונקציונלית - קפה ובריאות: יתרונות, חסרונות ועובדות חשובות ומעניינות
דף הבית >> מזונות פונקציונליים בריאים >> משקאות >> קפה ובריאות: יתרונות, חסרונות ועובדות חשובות ומעניינות

קפה ובריאות: יתרונות, חסרונות ועובדות חשובות ומעניינות

שתיית קפה עשויה לתרום לבריאות לאנשים מסוימים ולאחרים עלולה להזיק. במאמר הזה נפרט את היתרונות ואת החסרונות הבריאותיים בשתיית קפה ונרחיב את ההבנה על קפה, על המרכיבים שיש בו, על סוגים שונים שלו, איך התחיל הכל ואיך הכל קשור לבריאות.

לא תאמינו כמה מרכיבים מכיל קפה... ועד כמה הוא מורכב, כולל ההשפעות הבריאותיות שלו.

קפה הוא אחד המשקאות הנפוצים ביותר בעולם והוא מכיל למעלה מ – 1000 מרכיבים ותרכובות שונות. לקפה יש יתרונות וחסרונות בריאותיים וזה הופך אותו למורכב עוד יותר.

קיימים זנים שונים של פולי קפה המשמשים להכנת מגוון רחב מאוד של סוגי קפה או תערובות קפה.

אם ניקח בחשבון את השימוש הנרחב ביותר שנעשה בקפה, את סוגי הקפה הרבים שיש ואת כמות החומרים הפעילים שיש בקפה, אי אפשר שלא להתפעל.

המורכבות הזו של הקפה, השימושים השונים שנעשה בו, הן בתזונה והן ברפואה, לרבות הדעות החלוקות לגבי ההשפעות הבריאותיות שלו הופכות אותו עוד יותר לצמח, רכיב מזון או משקה פונקציונלי מרתק ומסקרן.

היסטוריה של גידול קפה ושל שתיית קפה והקשר לבריאות

ההיסטוריה של גידול קפה ושל שתיית קפה מרתקת כי מצביעה לנו על משך הזמן בו קפה משמש את בני האדם לצרכי בריאות, רפואה וטקסיות שכולם בסופו של דבר משפיעים על הבריאות לטוב או לרע.

מעניין לראות שכבר מגילוי הקפה לשימוש לבני אדם, הוא שימש לשיפור איכות החיים.

הדרך שעבר הקפה מרגע הגילוי שלו ועד למצב בו הבינו איך הכי טוב והכי נכון לעשות בו שימוש, דומה לדרך בה צמחים אחרים עברו והפכו למשקאות שעד היום שותים אותם בכל העולם כדוגמת תה.

כפי שתוכלו לקרוא בהמשך, ברגע של משבר בו היה נראה שכל צמחי הקפה הולכים ומושמדים, מיד נמצא פתרון שהשאיר את צמחי הקפה זמינים עד היום. אם לא היו מצילים את צמחי הקפה, יכול להיות שהיינו נשארים ללא משקה פופולרי זה ולא נהנים מההשפעות הפיזיולוגיות שלו על הבריאות ועל איכות החיים שלנו, אם כי הדעות חלוקות על כך.

מה מקור הקפה ולמה התחילו לשתות קפה?

מקור הקפה הוא אתיופיה ומשם נדד לאזורים שונים ברחבי העולם וההערכות הן שבשנת 575 הגיע קפה מאתיופיה, אל חצי האי ערב.

משערים שככל הנראה השימוש הראשוני בקפה לצורך השפעה ממריצה במצבי עייפות, הייתה בצורת לעיסת פולי קפה.

על פי דברי חוקרים, נראה שהמעבר משימוש בפולי קפה בלעיסה, לשימוש בקפה בצורת משקה, התרחש בסביבות אמצע המאה ה – 15. המעבר לשתיית משקה קפה כחלק משגרה, החל ברחבי האימפריה העות'מאנית. הם עשו שימוש בפולי קפה שמקורם בצמחי קפה מהמין קפה ערביקה (Coffea arabica) שתורבתו בתימן, ליד נמל מוקה. הפולים שמקורם בעצי קפה מתורבתים עברו קלייה, נטחנו לאבקה שעברה חליטה במים לצורך הכנת משקה קפה.

השנים חלפו ועד סוף המאה ה – 16, קפה עבר את גבולות הים התיכון, עד מצב בו הגיע תוך פחות מ – 100 שנה, לתפוצה ברחבי אירופה ובהתישבויות הבריטיות בצפון אמריקה.

העניין הגובר בפולי קפה במהלך המאה ה – 17 כמקור להכנת משקה, הוביל להתרחבות גלובלית של גידול עצי קפה מתורבתים. ההתרחבות הזו התחילה בחוף מלאבר של הודו ועד ציילון, ולאחר מכן בתחילת המאה ה – 18 המשיכה אל הודו המערבית ההולנדית ועד למושבות הפורטוגזיות, הצרפתיות והספרדיות של אסיה ואמריקה.

לקראת סוף המאה ה – 19 התרחש אירוע נרחב שבסופו של דבר השפיע והוביל לשינוי בגידול עצי קפה. עד האירוע הזה, קפה ערביקה (Coffea arabica) היה מין הקפה הדומיננטי שגודל בצורה מתורבתת.

האירוע שהתרחש היה הרס נרחב של עצי קפה באסיה עקב פטריית Hemileia vastatrix הנחשבת לגורם המחלה הקשה ביותר לעצי קפה שגורם להשמדה שלהם. הפטרייה Hemileia vastatrix מכונה 'חלודת עלי הקפה' (coffee leaf rust), על שם העלים הנגועים בפטרייה ומקבלים כתמים בצבע חלודה. בעקבות הנזקים החקלאיים הנרחבים שגרמה פטרייה זו למטעי הקפה, כבר בסוף המאה ה - 19 החלו לגדל מינים מתורבתים נוספים של קפה, לא בהכרח מינים העמידים לפטרייה זו.

בתחילת המאה ה – 20, קפה רובוסטה - coffea canephora (robusta) החל לתפוש מקום חשוב ומשמעותי בגידול קפה, הודות לעמידות שלו נגד הפטרייה המזיקה וההרסנית. בתקופה זו, קפה רובוסטה החל את דרכו במטעים ברחבי אסיה, אפריקה ובהמשך הגיע גם לברזיל.

בשלב הראשון השימוש בגידול מיני קפה שונים מקפה ערביקה, היה כדי להפחית סיכון להרס מטעי קפה עקב מחלות להן עצי קפה רגישים. בהמשך, גידול מינים שונים של קפה התרחב גם למטרת שיפור איכות פולי הקפה, לרבות מוצרי קפה שמייצרים מהם.

מינים של קפה

קיימים מינים שונים של קפה מהם מכינים את סוגי הקפה השונים. יש סוגי קפה שמבוססים על מין קפה אחד ויש כאלו המבוססים על שילוב מינים.

שני מיני קפה הנפוצים ביותר הם קפה ערביקה - Coffea arabica וקפה רובוסטה -Coffea canephora (robusta). יש המכנים קפה ערביקה בשם קפה ערבי. המינים ערביקה וגם רובוסטה הם העיקריים המשמשים לייצור קפה מסוגים שונים בכל רחבי העולם.

בנוסף לשני מינים אלו, ידועים עוד 122 מינים של קפה. חלק מהמינים הנוספים (כגון Coffea liberica, Coffea congensis, Coffea eugenioides, Coffea racemosa) משמשים גם הם להכנת משקה קפה. מינים אחרים משמשים לפיתוחים בוטניים ולשימושים חקלאיים בגידול קפה כגון הרכבות למיניהן לקבלת צמחי קפה עמידים ומוצלחים יותר.

אילו מרכיבים פעילים מכיל קפה?

המרכיב המוכר ביותר שיש בקפה הוא קפאין. נוסף על קפאין, קפה מכיל פוליפנולים (polyphenols), מלנואידים (melanoidins) פחמימות וגם מינרלים כמו סידן, אשלגן, מגנזיום, ברזל ואחרים.

האם קפה בריא או לא בריא?

ממצאים מחקריים מראים ששתייה מתונה של קפה בכמות של 3-4 כוסות ביום תורמת לבריאות. עם זאת, יש מצבי בריאות בהם לעיתים מומלץ להימנע משתיית קפה כגון לחץ דם גבוה, חרדה, עצבנות, חוסר שקט וגם נדודי שינה.

יתרונות בריאותיים בצריכת קפה

מחקרים על צריכה מתונה של קפה מציגים את הממצאים הבאים:

  • הפחתת סיכון למוות מכל הגורמים, בהשוואה לאלו שלא צורכים קפה
  • הפחתת הסיכון לתמותה מכל הסיבות למחלת לב וכלי דם, מחלת לב כלילית ושבץ
  • היארעות נמוכה יותר של סרטן מסוגים שונים
  • סיכון מופחת לאבני מרה
  • סיכון מופחת לסוכרת סוג-2
  • סיכון מופחת למחלת פרקינסון
  • סיכון מופחת לדיכאון
  • סיכון מופחת להפרעות קוגניטיביות ובפרט למחלת אלצהיימר

חסרונות בריאותיים בצריכת קפה

קפה ושאר משקאות מכילי קפאין עלולים להחמיר או לגרום למצבים שונים כגון:

  • חוסר שקט וחוסר מנוחה
  • עצבנות ורגזנות
  • הפרעות שינה
  • דופק לב מהיר
  • וחרדה

הניסיון שלנו מראה כי יש כאלו שגם שתיית כוס קפה אחת ביום יכולה להוביל להשפעות שליליות כמו חוסר שקט ודופק לב מהיר. לעומת זאת, אחרים לא יחוו תופעות שליליות בעקבות צריכת קפה, אלא רק ייהנו מהטעם ומההשפעות המיטיבות שלו.

כמה קלוריות יש בכוס קפה?

כמות הקלוריות בכל כוס קפה נעה בין 2 קלוריות לבין 150 קלוריות בקירוב. כמות הקלוריות תלויה בהרכב משקה הקפה שמכינים, לרבות התוספות שיש בו.

קפה שחור רגיל ללא תוספות כגון קפה בוץ שמכינים מאבקת קפה בתוספת מים רותחים בלבד ללא תוספת סוכר, עשוי להכיל בין 2-5 קלוריות לכוס, תלוי בכמות אבקת הקפה שיש במשקה.

קפה שחור או קפה נמס בווריאציות שונות שיכילו סוכר או חלב או משקאות דמויי חלב כמו משקה סויה, או קרם מסוגים שונים עשויים להכיל עשרות עד 150 בקירוב, בהתאם לכמות התוספות שיש במשקה.

האם קפה או קפאין עוזרים לרדת במשקל ותורמים בתהליך הרזיה?

יש טענות על כך כי קפאין, קפה או תה מסייעים בירידה במשקל. עם זאת, אין לכך ראיות מחקריות מוצקות. הרזייה או אם לדייק יותר, ירידה נכונה במשקל מתקבלת בדרך כלל באמצעות שינוי סגנון חיים ובפרט שינוי תזונה כדוגמת זו הקיימת במסגרת תכנית הבריאות דיאטת שעורה.

האם יש נוגדי חמצון בקפה?

כן, קפה מכיל נוגדי חמצון. את נוגדי החמצון נמצא גם בקפה ירוק, גם בקפה שחור וגם בקפה לבן ומוצריהם.

מהו קפאין (Caffeine)?

קפאין הוא אלקלואיד המצוי בקפה והוא אחד החומרים הממריצים הנפוצים ביותר בכל העולם.

מה הצבע ומה הטעם של קפאין?

צבעו של קפאין מבודד הוא לבן וטעמו מר.

כמה קפאין מותר לצרוך בכל יום?

הדעה הרווחת היא שבקרב מבוגרים רצוי שצריכת קפאין ביום לא תעלה על 400 מ"ג ליום. כמות קפאין כזו מתקבלת בשתיית 4 כוסות קפה בנפח ממוצע, בקירוב.

מהו קפה נטול קפאין?

קפה שהסירו ממנו את מרבית הקפאין (97% בקירוב) המצוי בפולי קפה.

איך מרחיקים קפאין מפולי קפה?

תהליך הרחקת הקפאין נעשה על פולי הקפה הירוקים לפני שעברו תהליך קלייה.

יש שיטות שונות להרחקת קפאין כמו השריית פולי קפה ירוקים במים או בתערובת מים עם ממסים ייעודיים להרחקת קפאין.

לאחר תהליך הרחקת קפאין, פולי הקפה עוברים קלייה ותהליכים נוספים לייצור סוגים שונים של קפה כמו קפה שחור או קפה נמס.

האם קפה נטול קפאין לא מכיל בכלל קפאין?

קפה נטול קפאין מכיל כמות מועטה של קפאין. מרבית הקפאין שיש בפולי הקפה מורחק בתהליך ייעודי לכך. כמות הקפאין שנשארת בפולי קפה נטול קפאין עומדת על 3% קפאין ומטה.

כמה קפאין יש בקפה רגיל וכמה קפאין יש בקפה נטול קפאין?

כוס ממוצעת של קפה רגיל מכילה 95 מ"ג קפאין בקירוב. לעומת זאת, כוס ממוצעת של קפה נטול קפאין מכילה 2 מ"ג קפאין בקירוב.

היכן יש קפאין חוץ ממשקה קפה?

מקורות תזונתיים נוספים בהם יש קפאין כוללים תה ירוק, תה מאטה, גוארנה, משקאות אנרגיה, משקאות קלים כמו קולה, פולי קקאו ומוצריהם כמו שוקולד או משקה שוקו, לרבות מוצרי מתיקה ומאפים שונים להם מוסיפים שוקולד כגון עוגות, עוגיות וופלים ועוד. קפאין נמצא גם כרכיב בתרופות מסוימות כגון תרופות לשיכוך כאב הנמכרות ללא מרשם.

סוגי קפה והמשמעות הבריאותית שלהם

יש משמעות בריאותית לסוגי הקפה. המשמעות הבריאותית נובעת מהדברים הבאים:

  • מידת הקלייה של פולי הקפה
  • מידת המרירות של הקפה
  • ההשפעות של מכשירים בהם נעזרים בהכנת קפה
  • תוספות לקפה

ככל שפולי הקפה קלויים יותר טעמם יהיה מר יותר ומרירות משפיעה לטובה על תהליך העיכול. זו אולי אחת הסיבות לכך שבסיום ארוחה נהוג לשתות קפה מר (לפחות כך נהוג בתרבויות מסוימות כמו במגזר הערבי).

ככל שפולי הקפה קלויים יותר, עולה מידת היצירה של חומר שנקרא אקרילאמיד שהוא חומר בעל פוטנציאל מסרטן (אם כי הדעות חלוקות על מידת הסיכון בהתייחס לכמות הממוצעת של קפה ששותים ביום).

יש עדויות על כך שחלק ממכונות להכנת קפה פולטות לנוזל חלקיקי מתכות שההשפעה שלהן על הבריאות שנויה במחלוקת. חלק ממשקאות הקפה מכינים במכונות, כך שהסיכון לזליגת מתכות לנוזל גבוה יותר לעומת הכנת קפה פשוטה ללא שימוש במכונות.

ההעדפה העקרונית היא לשתות קפה נקי ללא תוספות כמו סוכר, חלב או קצפת. קפה נקי ללא תוספות עדיף מטעמי בריאות. עם זאת, זה כמובן תלוי מצב בריאותי וכמות כוסות הקפה שותים במהלך היום.

חשוב לציין כי חלק מסוגי הקפה לא עוברים תהליך קלייה או עוברים תהליך קלייה עדין והם נחשבים בריאותיים יותר מקרב שוחרי הבריאות.

קפה שחור

אבקת קפה המבוססת על פולי קפה קלויים וטחונים. מידת קליית הפולים משתנה ויש אבקות כהות או בהירות יותר ובהתאמה שונה גם הטעם והארומה שלהן.

מקפה זה מכינים משקה קפה על ידי מזיגת מים רותחים. יש המוסיפים למשקה זה סוכר, חלב, משקאות צמחיים או תבלינים כגון חוויג' קפה.

קפה תימני לבן

יש המכנים אותו קפה תימני או קפה לבן.

הוא מורכב מפולי קפה שעברו קלייה חלקית ללא השחמת הפולים.

את הפולים הקלויים חלקית מערבבים עם חיטה או תירס קלויים, בתוספת חוויג' קפה ולעיתים גם שומשום טחון

קפה ירוק

קפה ירוק מיוצר מפולי קפה ירוקים שלא עברו קלייה. פולי קפה ירוקים נטחנים ומשמשים להכנת משקה קפה ירוק.

קפה ירוק משווק בעיקר כתוסף תזונה בכמוסות המכילות תמצית יבשה של תה ירוק.

לעיתים אפשר למצוא פולי קפה ירוקים טחונים לאבקה לצורך הכנת משקה חם או קר. טעם חליטת קפה ירוק לא דומה בכלל למשקה קפה שחור והטעם שלו מאוד גולמי ולא טעים.

קפה נמס

כשמו כן הוא. בהכנת קפה נמס, האבקה מתמוססת בנוזל ולא משאירה משקעים, בשונה מקפה שחור בו נשארים משקעים בתחתית הכוס. קפה נמס ללא משקעים כי הוא למעשה תמצית פולי קפה קלויים ללא הסיבים שאינם מסיסים במים המצויים בפולי הקפה הגולמיים.

בהכנת קפה נמס ממיסים את הקפה במים ולאחר מכן מוסיפים חלב בכמות הרצויה.

קפה בוץ

את הקפה הזה מכינים על ידי חליטת אבקת פולי קפה טחונים במים רותחים. זוהי הכנת קפה פשוטה ובסיסי והוא זכה לכינוי קפה בוץ על שום המשקעים שנותרים בתחתית הכוס ומזכירים בוץ.

קפה הפוך

קפה המבוסס בעיקר על חלב. יש גרסה בה יש מעט מים והרבה חלב וגרסה בה נעשה שימוש בחלב בלבד.

הוא נקרא קפה הפוך כי בהכנה מוזגים קודם את החלב המחומם והמוקצף ולאחר מכן מוזגים את נוזל הקפה.

קפה אספרסו

הכנת קפה אספרסו הוא תהליך קצר בו אבקת קפה דחוסה עוברת מיצוי בלחץ גבוה של קיטור.

קפה אספרסו משמש בסיס להכנת מגוון משקאות קפה כגון קפוצ'ינו, מקיאטו, גרניטה, קורדטו, אפוגטו, אמריקנו ואחרים.

אספרסו קצר הוא גרסת אספרסו מרוכז וחזק. החוזק והריכוז שלו נובעים משימוש בכמות מועטה של מים.

אספרסו ארוך הוא הגרסה המעודנת והחלשה יותר שמתקבלת עקב שימוש בכמות רבה יותר מזו המקובלת בהכנת אספרסו קצר.

אספרסו כפול הוא למעשה מנה כפולה של אספרסו קצר, מרוכז וחזק. הוא מבוקש אצל אלו שלא מסתפקים במנה אחר של אספרסו קצר.

קפה אמריקנו

קפה זה מבוסס על אספרסו קצר בתוספת כמות רבה יחסית של מים חמים. בהכנה זו מתקבל משקה עדין בטעמו ובצבעו.

קפה טורקי

קפה טורקי הוא משקה שנעשה בשיטת הכנה מסורתית שמקורה בטורקיה. בשיטה זו אבקת פולי קפה טחונים מורתחת בכלי ייעודי וגולת הכותרת בהכנה זו היא שכבת קצף אופיינית ונחשבת שנקראת קאימק.

קפה קורטדו (קורטאדו)

קפה זה מבוסס על אספרסו בתוספת חלב מחומם קלות וגם מעט מאוד חלב מוקצף.

קפה אפוגטו

קפה זה מבוסס על אספרסו בתוספת גלידה.

אייריש קופי (קפה אירי)

משקה קפה זה מבוסס על אספרסו בשילוב ויסקי ובתוספת שמנת וסוכר חום.

מקור המשקה באירלנד והוא אחד הקוקטיילים הכי ידועים בעולם המשלבים אלכוהול עם קפה.

משקה אייריש קופי מקורי מבוסס על ויסקי אירי.

פראנצ' ונילה

משקה קפה המבוסס על אספרסו בתוספת תיבול וניל.

קפה על חלב

משקה קפה המבוסס על אבקת קפה שחור או קפה נמס בתוספת חלב חם או מורתח, ללא תוספת מים.

קפה לאטה

קפה לא חזק בעל טעם המבוסס על נוזל קפה שמוסיפים לחלב חם.

קפה מוקה או מוקצ'ינו

משקה קפה המבוסס על אספרסו ועל חלב חם, בתוספת אבקת קקאו או שוקולד. הוא נקרא גם מוקצ'ינו.

קפה פילטר

משקה קפה המבוסס על פולי קפה קלויים וטחונים במידה לא דקה ולא גסה.

את פולי הקפה מניחים בכלי ייעודי הכולל מסנן או על נייר סינון ולאחר מכן מוסיפים מים שממצים את רכיבי הקפה.

מדובר למעשה בקפה מסונן וצלול עם טעם מודגש.

את קפה הפילטר אפשר לשתות כפי שהוא ללא תוספות או בתוספת חלב או משקאות צמחיים כמו משקה סויה, משקה שקדים ואחרים.

אייס קפה

מבוסס על משקה קפה נמס או על קפה שחור מסונן שמעורבב עם קוביות קרח או קרח גרוס.

אייס קפה הוא למעשה קפה קר והוא יכול להיות ללא חלב או בתוספת חלב קר.

קפוצ'ינו

משקה זה מבוסס על חלב חם ועל חלב מוקצף ביחסים שווים, אליהם מוסיפים נוזל קפה.

קפוצ'ינו מכונה גם קפה הפוך.

קפה מקיאטו

קפה זה מבוסס על אספרסו בתוספת מעט חלב מעליו.

תהליך ההכנה שלו מורכב ממספר שלבים במטרה להגיע לקפה מושלם בעיני חובבי מקיאטו, מבחינת טעם וטמפרטורה.

את המשקה הקפה הזה מקובל לשתות בשעות הבוקר.

קפה גרניטה

קפה קר המבוסס על אספרסו בתוספת חלב וקוביות קרח מרוסקות.

קפה ריסטרטו

קפה ריסטרטו מבוסס על כמות קפה דומה לזו המקובלת בהכנת אספרסו קצר, אבל עם כמות מים מועטה יותר. וכמות המשקה המתקבלת מועטה לעומת אספרסו קצר עם נוזל מרוכז וחזק עוד יותר.

באופן ההכנה המסורתי של ריסטרטו, מתקבל משקה מופחת קפאין ומופחת מרירות לעומת אספרסו.

משקה ריסטרטו מקובל לשתות בלגימה אחת.

חליטה קרה של קפה

הכנת מרבית סוגי משקאות הקפה נעשית על ידי מים חמים בטמפרטורות שונות. עם זאת יש שיטה בה הכנת משקה הקפה נעשית בחליטה קרה.

פולי הקפה המשמשים להכנה זו עברו טחינה גסה והם מונחים להשריה במים למשך 24 שעות בקירוב. לאחר ההשריה, הנוזל עובר סינון ומוכן לשתייה.

תחליפי קפה

תחליפי קפה או משקאות דמויי קפה נפוצים מאוד ומקורם בצמחים שונים. במקרים רבים, הסיבה לשתיית תחליפי קפה נובעת מהצורך במשקה שמזכיר קפה, אבל כזה שלא מכיל קפאין. 

תחליפים של קפה משמשים את כל מי שנמנע משתיית קפה מטעמי בריאות או כי וטעם הקפה האמיתי הרגיל לא ערב לחיך שלהם.

בעבר נעשה שימוש בתחליפי קפה בתקופות בהן היה מחסור בקפה.

המקורות לייצור תחליפי קפה כוללים שורש עולש, שעורה, שורש שינן רפואי ואחרים.

מקורות אלו, בדומה לפולי קפה, עוברים תהליך קלייה משמעותי שמקנה להם את הטעם ואת הריח האופייניים להם.

במראה שלהם לפני הכנת משקה, הם דומים לקפה נמס והם גם מתמוססים במים החמים באופן מלא כמו שקורה בהכנת קפה נמס. הטעם שלהם לא זהה לקפה אבל לחלקם יש דמיון מסוים בטעם ובריח. מבחינת צבע המשקה, הדמיון קרוב יותר.

מקור נוסף של תחליף קפה הוא זרעי תמר המכונים פולי תמר שעוברים קלייה גם הם. בדרך כלל מוסיפים אחוז קטן של קפה אמיתי במטרה לדמות יותר את טעם הקפה ואת הארומה שלו. משקה המבוסס על זרעי תמרים דומה במראהו, בצבעו ובמרקמו לקפה שחור רגיל. לעיתים מוסיפים תבלין הל לתערובת קפה תמרים ואז הטעם והארומה אפילו מתקרבים יותר לטעם ולריח האמיתי של קפה, בפרט לקפה עם הל. בהכנת קפה זרעי תמרים, נותר משקע בדומה לזה שנותר בהכנת קפה שחור בוץ.

איזה תחליף קפה הכי קרוב למשקה קפה אמיתי?

תחליף הקפה הקרוב ביותר מבחינת טעם, צבע או מרקם הוא משקה שמבוסס על אבקת זרעי תמרים, בפרט האבקה שמתובלת בזרעי הל. אבקת זרעי תמרים מכילה אחוז מסוים של פולי קפה קלויים.

מאחר ואבקת זרעי תמרים מכילה גם קפה, היא מכילה גם קפאין. מאחר ובאבקה יש קפאין, אלו הנמנעים מצריכת קפאין, צריכים לקחת זאת בחשבון.

למה יש הבדל בצבע קפה או פולי קפה קלויים?

הסיבה להבדל בצבע אבקת קפה או פולי קפה קלויים, היא מידת קליית פולי הקפה. ככל שהקלייה ארוכה יותר ובטמפרטורה גבוהה יותר, כך צבע פולי הקפה, לרבות אבקת הקפה יהיה כהה יותר.

בחנויות לממכר קפה, אפשר לראות פולי קפה לא טחונים וגם קפה טחון בגוונים שונים של חום עד שחור. בדרך כלל, ככל שהצבע כהה יותר, טעם וריח הקפה יהיה חזק יותר. קפה שצבעו חום בהיר, יהיה בעל טעם וריח עדינים יותר.

האם צמח קפה הוא עץ או שיח?

קפה הוא עץ בגודל קטן עד בינוני.

עץ קפה נראה יפה הודות למבנה שלו ולצורת העלים המיוחדת. הוא מגיע לשיא היופי שלו כשהפירות שצומחים עליו מאדימים.

כשהתגוררנו בתל אביב בבית קרקע עם גינה, גידלנו מגוון רחב של צמחי מרפא וצמחי תבלין, עצי פרי וצמחים נוספים. בין העצים שגידלנו, היה גם עץ קפה.

גישר, משקה קליפות קפה

גישר או קישר, הוא משקה מסורתי חם המבוסס על קליפות פולי קפה.

משקה זה, נהגו לשתות בתימן ויוצאי תימן עדיין נוהגים לשתות משקה זה. יש הנוהגים לשתות גישר בכל יום ומקובל להגיש משקה מסורתי זה באירועים שונים, בשמחות ובבתי אבלים.

סיכום

הדעות חלוקות אם כדאי או לא כדאי לשתות קפה.

עדויות מחקריות מצביעות על כך ששתייה מתונה של 3-4 כוסות קפה ביום מועילה לבריאות ומסייעת בהפחתת סיכון להתפתחות מחלות שונות ותורמת לשמירה על בריאות הלב וכלי הדם ובריאות המוח. עם זאת יש מצבים כמו לחץ דם גבוה, דופק לב מהיר, חרדה, עצבנות, חוסר שקט או נדודי שינה, שעלולים להחמיר בעקבות שתיית קפה.

יש הנוהגים לשתות הרבה קפה במהלך היום כי הם קיבלו לגיטימציה לשתות קפה בהתבסס על כך ששמעו כי שתיית קפה טובה לבריאות. יש לנו מטופלים שכשהגיעו אלינו לראשונה לייעוץ, הם שתו בין 10-15 כוסות קפה ליום וכמות כזו במרבית המקרים לא הייתה טובה עבורם. לכן חשוב לזכור שהמחקרים מדברים על צריכת מספר מוגבל של כוסות קפה ביום מבחינת ההשפעה הבריאותית.

אי אפשר להתעלם מהמגוון העצום של סוגי קפה או משקאות קפה ומהצריכה הרחבה של קפה בכל רחבי העולם. אם שתיית קפה התחילה במטרה להפיג עייפות ולהמריץ את הריכוז, בימינו היא הפכה להיות בעלת משמעות חברתית שמלווה בהנאה רבה ממגוון סוגי קפה בעלי ארומה וטעם שהתפתחו במהלך השנים. השילוב הזה של טקסיות, הנאה והמרצה פיזית ומנטלית הפכה את הקפה לאחד המשקאות הנפוצים ביותר בעולם.

אז אם שתיית קפה מתאימה ומועילה לכם, תיהנו מכך. לעומת זאת אם שתיית קפה לא מתאימה עבורכם, תוכלו למצוא מגוון רחב של משקאות אחרים כדוגמת תה ירוק, רויבוס, קקאו או חליטות צמחים מסוגים שונים.