אודות | יוסי שבח ו ענת שבח, נטורופת ודיאטנית קלינית | המרכז הישראלי לתזונה פונקציונלית Functional-Nutrition.co.il
דף הבית >> אודות

יוסי וענת שבח

מתחילת דרכנו כדיאטנית ונטורופת התמקדנו בטיפולים אישיים במטרה לתת מענה לבעיות בריאות שונות למטופלים שלנו. החיבור המקצועי בינינו היה טבעי כי שנינו מעריכים מאוד את התזונה המסורתית ולשנינו חשוב מאוד ביסוס מדעי.

במהלך השנים המשותפות שלנו טיילנו יחד במקומות שונים בעולם והתמקדנו בחקר תזונה מסורתית בתרבויות שונות. את הידע התזונתי המסורתי שאספנו שילבנו כחלק בלתי נפרד בתכניות הבריאות שלנו.

'דיאטת השעורה'

בשלב מסוים הרחבנו את הפעילות שלנו ושילבנו סדנאות קבוצתיות הממוקדות בתזונה נכונה ומאוזנת לבעיות בריאות שונות ובפרט לאלו שיש בהן מעורבות של תנגודת אינסולין, יתר אינסולין, לרבות דלקת כרונית כדוגמת סוכרת. את הפעילות הזו יישמנו באמצעות תכנית הבריאות שלנו 'דיאטת השעורה'.

כנסי להקדים תזונה לתרופה

בשנת 2012 התחלנו לקיים כנסים שנתיים לקהל מקצועי ולקהל הרחב וקראנו להם בשם כנסי 'להקדים תזונה לתרופה'. 'להקדים תזונה לתרופה', הוא המוטו שמלווה אותנו בכל הפעילות שלנו. בכל כנס בחרנו נושא, וההרצאות התמקדו בנושא הנבחר מכיוונים תזונתיים שונים שכללו תזונה פונקציונלית לצד תזונה מסורתית כמו תזונה סינית וגם תזונה איורוודית (הודית).

  • הכנס הראשון התקיים בשנת 2012 והנושא שלו היה אריכות ימים בריאה.
  • הכנס השני התקיים בשנת 2013 והנושא שלו היה בריאות העצם.
  • הכנס השלישי התקיים בשנת 2015 והנושא שלו היה בריאות העור.

לימודי תזונה אונליין

בשנת 2020, אחרי שנים של עבודה והשקעה החלטנו שאנחנו רוצים להפיץ את הידע שלנו בצורה נרחבת יותר, להשפיע על יותר אנשים ולאפשר לכל מי שרוצה לרכוש את הידע הזה, אונליין.

האתר תזונה פונקציונלית

בחרנו לשלב בין ידע תזונתי מסורתי, לבין ידע תזונתי מבוסס מחקר, כי החיבור הזה גם מרתק וגם יוצר תשתית תזונה נכונה, בריאה ולא פחות חשוב תזונה שפויה, אפשרית ליישום וגם טעימה.

את השילוב הזה אנחנו מגישים באתר תזונה פונקציונלית ובתכניות הבריאות שלנו שממוקדים במידע תזונתי חשוב שמיועד לקדם בריאות, להפחית סיכון למחלות שונות ולשפר את איכות החיים.

לניסיון הטיפולי והאישי שצברנו במהלך השנים יש משמעות רבה והוא מאפשר נקודת מבט מקיפה ומעמיקה שמשתלבת בצורה הרמונית עם הידע המסורתי והידע המחקרי מדעי.

המאמרים באתר והקורסים שלנו גם מחדדים נושאים תזונתיים שחלקם לא ברורים או שנויים במחלוקת.
חשוב לנו מאוד שהדברים שאנחנו אומרים וכותבים יהיו מבוססים ומדויקים ככל שניתן. אנחנו מקפידים על כך כי אנחנו רוצים לתת את המידע המהימן ביותר.

אנחנו לא חוששים לאתגר את עצמנו, לבחון את הדברים שחקרנו ולמדנו, ולשאול את השאלות הנדרשות כדי לקבל את התשובות המהימנות ביותר. מבחינתנו זו הדרך הנכונה ללמוד, לצמוח ולהשפיע על אחרים.

המטרה שלנו היא לתת הידע ואת הכלים הטובים והנכונים ביותר לתזונה יעילה ופרקטית שתאפשר שמירה מיטבית על הבריאות ושיפור סגנון החיים.

מאחר ויש לנו גם לימודי המשך למטפלים מוסמכים, אנחנו עושים את המיטב כדי שהידע שאנחנו חולקים באתר, בקורסים ובכנסים, יחדש גם לקהל הרחב וגם למטפלות ומטפלים וותיקים ומנוסים.

על פי משובים שקיבלנו מסטודנטים וסטודנטיות שלנו וגם מקהל המבקרים באתר, הם מתייחסים לאתר כסוג של אנציקלופדיה או ספרייה בתחומי תזונה, מזון, אוכל, משקאות והשפעתם הבריאותית.

האתר מרכז ידע בתחומי תזונה נכונה, בריאה ומאוזנת, לרבות תזונה פונקציונלית, תזונה מסורתית, פודטק, מזון פונקציונלי, תזונה אפיגנטית, מזונות ומרכיבים אפיגנטיים, אקולוגיה תזונתית, צמחי מרפא ותבלין.

יוסי שבח נטורופת והרבליסט PhD, RNa, MIHA

יוסי שבח הוא נטורופת והרבליסט ואחת הדמויות הבולטות והמשפיעות ביותר בתחום הנטורופתיה וצמחי המרפא בישראל, פורץ דרך ומוביל דעה בתחומו, נבחר ע"י מגזין פורבס ישראל, לקטגורית הנטורופתים הכי טובים בישראל.

משנת 1993, הקדיש יוסי את זמנו לעזרה לעשרות אלפי אנשים בריאים ולא בריאים שנעזרו בידע ובניסיון הטיפולי שלו, הן בטיפולים אישיים, בקורסים, בסדנאות, בהרצאות, בכנסים והן דרך הנחיית סטודנטים ובוגרים.

במהלך שלושת העשורים האחרונים, בגישה המיוחדת שלו, נטל חלק בהכשרת אלפי מטפלים בתחומי הנטורופתיה וצמחי המרפא בישראל.

מה אומרים הסטודנטים והסטודנטיות של יוסי

המשובים ניתנו במהלך השנים בהן יוסי מלמד ומנחה קליני.

מעורר השראה

יוסי המרצה הכי מעורר השראה שפגשתי!

ידע בלתי נדלה

יוסי מדהים, מעיין ידע בלתי נדלה.
מקנה ידע רב ומשרה ביטחון!

מאסטר אמיתי

יוסי מאסטר אמיתי,
אנציקלופדיה מהלכת,
מורה אמיתי!

האורים והתומים

יוסי שבח נהדר ומרצה מעולה, האורים והתומים שלנו!

מרצה בעל ידע רב

יוסי מספר 1 בתחומו, מרצה בעל ידע רב ואדם מדהים, הוא מטפל ואיש מקצוע משכמו ומעלה!

מנחה מעולה 

יוסי מנחה מעולה, נותן לנו להתבטא ולהביא רעיונות. כיף מאוד לעשות איתו דיונים. משדר נינוחות וביטחון!

מתנה אמיתית

מתנה אמיתית ללמוד עם יוסי. משקיע, קשוב, אמפתי ומעביר את החומר בצורה ברורה!

מלא בסבלנות

יוסי מלא בסבלנות, מעודד חשיבה עצמית ומראה שפחות זה יותר!

מעודד חשיבה עצמאית

יוסי מאפשר לחשוב אחרת ממנו ונותן לתלמידים להביא לידי ביטוי את הדרך שהם רואים לנכון בטיפול!

מלמד להפריד בין עיקר וטפל

יוסי אדם מקסים, יודע להכווין לחשיבה והפרדה בין עיקר וטפל בטיפול. אהבתי את הרוגע שהוא השרה עלינו, אדם מקסים!

אדם מדהים

יוסי אדם מדהים, שאבנו ממנו המון. רצינו אפילו יותר ממנו!

אמפתי 

יוסי אמפתי מקצועי ונינוח. פשוט מעולה, מקסים ובעל ידע רב!

משרה רוגע וביטחון

יוסי מדהים אבל זה ידוע. הוא מקנה ביטחון, מרגיע, מכוון. למדתי המון ממנו ו"לוקחת אותו איתי" לקליניקה שלי!

משדר נינוחות

יוסי סבלני, נינוח, נותן הרגשה טובה ומשרה ביטחון וידע!

מקסים אנושי ומקצועי

יוסי מקסים! מקצועי! אנושי - שילוב מנצח. אני לומדת ממנו המון!

מלא בהתלהבות

יוסי מלא בידע והתלהבות. שילמד אותנו כמה שיותר!

נפלא נהדר ומעשיר

יוסי נפלא ונהדר והעבודה מולו מעשירה, מרגיעה ומלמדת. נהנית מכל רגע ומכל טיפ שניתן!

מקצועי ביותר 

יוסי מקצועי ביותר, סבלני ופתוח. עובד בצורה מסודרת!

תקציר פעילות מקצועית

  • מייסד ומנהל המרכז ובית הספר לתזונה פונקציונלית
  • עוסק בחקר תזונה בתרבויות מסורתיות בשילוב ידע מבוסס מחקר ויצירת אינטגרציה תזונתית ביניהם
  • מייסד כנסי 'להקדים תזונה לתרופה'.
  • מחבר הספר 'נפלאות התזונה הפונקציונלית' (2013)
  • יו"ר האגודה הישראלית לנטורופתיה (2008-2010)
  • משנת 1993 מטפל בתחומי הרפואה הטבעית
  • מפתח תוכניות בריאות ובראשן תכנית הבריאות 'דיאטת שעורה' למניעה ולטיפול במצבי בריאות כגון סוכרת, תסמונת (סינדרום) מטבולית, עמידות לאינסולין, יתר אינסולין ובהשלכות הבריאותיות שלהן. תכנית זו הורחבה, ומועברת בימים אלו במתכונת חדשה בתכנית הבריאות 'להקדים תזונה לתרופה'.
  • כנטורופת צעיר, בשנות התשעים של המאה הקודמת, לאחר סיום מסלול לימודי נטורופתיה נבחר יוסי בין הנטורופתים הראשונים בישראל והשתלב בצוות המטפלים בפתיחת המרפאה הראשונה של כללית רפואה משלימה ברחוב ארלוזורוב בתל אביב, שם עבד כנטורופת עד שנת 2002.
  • מרצה בתחומי הרפואה הטבעית במכללה האקדמית וינגייט, במסגרת קורסי השתלמויות לעובדי הוראה ומורים בשנת שבתון (1997 – 2002).
  • מרצה בכיר בתחומי תזונה וצמחי מרפא, ומנחה קליני בקמפוס ברושים, המועדון לספורט באוניברסיטת תל-אביב.
  • מרצה בכיר בתחום צמחי מרפא בבית הספר לרפואה משלימה במכללה האקדמית וינגייט - מסלול הכשרת מטפלים מוסמכים ברפואה משלימה לבעלי חיים (2010-2020).
  • מרצה בתחום נטורופתיה וצמחי מרפא במסגרת מדיקולג' - מדיסין – ביה"ס לרפואה משלימה של המכללה למינהל בחיפה (1998-2012).
  • מנחה קליני בשיר"מ – שירותי רפואה משולבת, מרכז רפואי שמיר (אסף הרופא) למתמחי מסלול לימודי נטורופתיה של המכללה למנהל בתל אביב (1997-2006).
  • מרצה בתחום נטורופתיה במסגרת הקורס ברפואה משלימה ואלטרנטיבית לסטודנטים לרפואה, ביה"ס לרפואה, אוניברסיטת בן גוריון, באר שבע (2006-2007).
  • נטורופת ביחידה לרפואה משלימה בבית החולים לניאדו, נתניה (1997-1999).
  • העורך המדעי של 'קול הנטורופתיה' - כתב העת של אגודת הנטורופתים (2008-2010).
  • חבר מערכת 'קול הצמחים' - כתב העת של עיל"ם - העמותה הישראלית לצמחי מרפא (2006-2009).
  • חבר אגודת הנטורופתים - מספר חבר R.Na. 10001
  • חבר עיל"ם - העמותה הישראלית לצמחי מרפא.
  • חבר איגוד ההרבליסטים הישראלי של עיל"ם.

בנימה אישית: זיכרונות ילדות מבית סבתא

עוד כילד זוכר אני את סבתי עליה השלום מגדלת בגינת הבית הצנועה צמחים שונים לשימוש הביתי, חלקם לתיבול ואכילה וחלקם לריפוי. לא אשכח את הריחן שטיפחה והגיע למימדי ענק, את הטקס הקבוע בערבי שבת וחג, בו קטפה את תפרחות הריחן להרחה.

צמח נוסף ובולט שתפס מקום של כבוד בגינה היה הפיגם, בו השתמשה סבתי להכנת מיצוי לטיפול בכאבי אוזניים, מיצוי ששימש אותי כילד, בהצלחה רבה.

הגישה של סבתי היתה להימנע ככל שניתן משימוש בתרופות, לאכול בריא ולהשתמש באמצעים מסורתיים לריפוי חוליים שונים. שנים אחר כך, כשהתמחיתי בלימודיי, הבנתי שהיא לימדה אותי נטורופתיה.

ענת שבח תזונאית (דיאטנית קלינית) BScNutr

ענת שבח היא תזונאית (דיאטנית קלינית), בוגרת מסלול תזונה קלינית של הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה, האוניברסיטה העברית בירושלים.

בוגרת הקורסים 'הטיפול התזונתי בסוכרת' ו'הפרעות אכילה', לדיאטניות מוסמכות, מטעם משרד הבריאות.

מייסדת כנסי 'להקדים תזונה לתרופה'.

מייסדת ומנהלת המרכז ובית הספר לתזונה פונקציונלית.

במהלך למעלה מ – 15 שנה התמקדה בקליניקה הפרטית בהנחיית קבוצות ובטיפול אישי בתחום הסוכרת, יתר שומני דם, יתר לחץ דם, עודף משקל, לרבות הסינדרום המטבולי.

במשך עשור עסקה בטיפול בבני נוער, ובפעילות לקידום אורח חיים בריא באמצעות הרצאות בבתי ספר וסדנאות במועדוני נוער, וכן הדרכות לצוותי מורים והורים. טיפלה בבני נוער בשתי מרפאות מתבגרים באזור המרכז.

ענת היא מהדיאטניות הראשונות בישראל שנחשפו לתחום של 'צום לסירוגין', הרבה לפני שהתחום עלה לכותרות. כבר בתקופת לימודיה במסלול תזונה קלינית גילתה עניין בתחום זה, ואת העבודה הסמינריונית שלה עשתה בנושא הגבלה קלורית מסוג צום לסירוגין.

ההבדל הבריאותי בין צום לסירוגין לבין הפחתה או הגבלה קלורית בלבד, עלה לשיח המקצועי והציבורי בשנים האחרונות.

במהלך העבודה הסמינריונית שלה, ענת הציגה גם את היתרונות הבריאותיים של צום לסירוגין לעומת הפחתה קלורית בלבד.

בנימה אישית

מגיל צעיר נמשכתי לעולם התזונה וצמחי המרפא. בילדות זה לא משהו שהעסיק אותי באופן מיוחד, ואני שמחה על כך, כי פשוט גדלתי בתוך זה. אמי היקרה אוהבת לספר שכילדה תמיד אהבתי לטעום כל מה שהכינה. מאז ומעולם (ועד היום בכל פעם שאנחנו באים לביקור 😊) היא הקפידה שיהיה לנו בבית אוכל מבושל וירקות טריים שתמיד חיכו לנו בחזרה מיום לימודים. תמיד דאגה שיהיו אצלנו בבית ארוחות משפחתיות בערבים ובסופי שבוע. דאגה לכך שלא יהיה לנו בבית בשגרה שתייה מתוקה, וחטיפים וממתקים. באותם ימים, היא גם החלה לוודא שאנחנו לא אוכלים מאכלים עם צבעי מאכל. זה מה שהכרתי, ולא רק שחייתי עם זה בשלום, זו שגרה שמלווה אותי עד היום.

לאחר לימודי, במקביל לעבודה בבית חולים ולקליניקה, עסקתי גם במשך כעשור בייעוץ לבני נוער ומתן הרצאות בבתי הספר, במסגרת עבודתי במרכזי ייעוץ לבני נוער. שם התחדדה עבורי עוד יותר החשיבות של אותה שגרה בריאה שהחלה בבית ילדותי, ועם הכלים הנכונים בידי החלתי לכוון אליה גם את אותם בני נוער והוריהם שהגיעו אלי לייעוץ.

בתקופת נערותי, בבית היה לנו ספר ובו כל מיני מרשמים מעניינים עם צמחי מרפא, ותמיד הסתקרנתי האם הם באמת מועילים כפי שהוצגו... אבל באותה התקופה לא היו לי כלים להעריך זאת, והאמת שלא היה מדובר בחומרי גלם שהיו זמינים עבורי, כך שלא ניסיתי אותם באמת...! אבל כן נחשפתי לזה כי אימי קיבלה חליטת צמחים מיוחדת לשתייה, במסגרת טיפול עם הרבליסט.

בתקופת הצבא חברתי הטובה למחלקה (ומאוחר יותר לחיים!) ואני התחלנו להביא אוכל מהבית. לא התחברנו לאוכל שהוגש בחדר האוכל, והשאלה 'מה כדאי ובריא יותר לאכול?' החלה לעניין אותי יותר ויותר. לאחר השרות הצבאי התעניינתי בלימודי תזונה וגם בלימודי רפואה משלימה. חיפשתי את החיבור בין לימודי ביולוגיה, גוף האדם והתזונה ובסופו של דבר החלטתי ללמוד במסלול לימודי תזונה קלינית... זה היה רגע לפני שהגורל הפגיש אותי עם יוסי כך שעולם צמחי המרפא והתזונה הועשר מבחינתי הרבה יותר מוקדם ממה שחשבתי.

עקרונות שמנחים אותנו מבחינה מקצועית תזונתית

העקרונות האלו מחדדים את אופי הפעילות המקצועית שלנו בתחום תזונה בריאה, במטרה לקדם את החזון שלנו לקידום בריאות ולשיפור איכות חיים.

העקרונות האלו הם גם כלים שמאפשרים לנו להציג את הדרך שלנו.

הכלים האלו יאפשרו לכם להבין טוב יותר וליישם את הדברים בצורה הטובה והנוחה ביותר.

שמירה על תזונה מסורתית ועל אוכל מסורתי

בעידן בו מזון מתועש, מעובד ומזוקק הולך ותופש חלק נכבד מתזונת האדם, יש חשיבות רבה לשימור תזונה מסורתית ואוכל מסורתי.

תזונה מסורתית יכולה להיות עתיקה בת אלפי שנים והיא יכולה להיות גם בת מאות שנים או כזו שהייתה נהוגה באזורים שונים בעולם עד שנות ה - 60 של המאה הקודמת, בקירוב.

שימור תזונה מסורתית שמקורה בתרבויות שונות, כולל התייחסות להרכב המזון, לכמות הנאכלת, להרגלי האכילה, ולאופן עיבוד והכנת המזון.

אחת הדוגמאות המייצגות לתזונה מסורתית כזו היא התזונה האתיופית.

למרות החשיפה של יוצאי אתיופיה לתזונה המתועשת, עדיין אנחנו רואים הרבה מסעדות אתיופיות ששומרות על התזונה המסורתית ומאפשרות לקהילה האתיופית להמשיך לאכול את האוכל המסורתי (במקרים ולא מכינים בבית).

בנוסף לזה, נוכחות מסעדות אתיופיות באזורים שונים בארץ, מאפשרת לכל אחד הצצה לעולם קולינרי פשוט, טעים ובריאותי.

זו אחת הסיבות שבמסגרת כנסי להקדים תזונה לתרופה, בחרנו לכלול גם קייטרינג של המטבח האתיופי.

אנחנו מזמינים אתכם לגלות את סודות התזונה המסורתית וליהנות מהמידע באתר ובתוכניות לימודי התזונה שלנו.

תזונה מבוססת מדע

אחד הדברים החשובים ביותר מבחינתנו במהלך כל שנות הפעילות שלנו, הוא ביסוס מדעי.

לכן אנחנו עושים את המיטב לחבר בין תזונה מסורתית לידע מחקרי מדעי.

אנחנו מחפשים את ההוכחות המחקריות ואת האישוש המדעי לכך שתזונה מסורתית או מזונות מסורתיים, פועלים לשמירה על הבריאות.

אנחנו שמחים לחלוק אתכם בידע חדש, נרחב, מעמיק ומבוסס מחקרית.

תזונה בגישת פחות זה יותר

הניסיון במהלך השנים לימד אותנו ששינוי תזונתי לא חייב תמיד להיות נרחב ומקיף.

יש כאלו שבלתי אפשרי מבחינתם לעשות שינוי נרחב, לפחות לא בתחילת הדרך.

במקרים לא מעטים, שינוי תזונתי נרחב עלול לגרום למצב בו נוצרת התנגדות לשינוי התזונתי ואז לא נעשה שום שינוי וכל התהליך נפסק עוד לפני שהתחיל.

לכן, מבחינתנו יש חשיבות להציג גם גישה אחרת בה אפשר לקדם בריאות ולשפר את איכות החיים באמצעות שינוי קל והדרגתי.

מסיבה זו אנחנו ממליצים למי שיש קושי או מניעה משינוי תזונתי נרחב, להתחיל בשינוי תזונתי בצעד קטן ומותאם ליכולת האישית.

יחד קל יותר ומהנה יותר

זה לא סוד שהרבה יותר קל לעשות שינויים כשיש תמיכה מהסביבה הקרובה.

הסביבה הקרובה יכולה להיות משפחה, חברים או עמיתים.

קל יותר לעמוד בשינויים תזונתיים כשכל בני הבית מישרים קו והמקרר וגם המזווה יכילו רק את המזונות שמתאימים לסגנון החיים החדש.

במקרים בהם לא מתאפשר לערוך שינוי לכל בני הבית, תמיכה חברתית יכולה גם היא לשמש עוגן יציב.

התהליך המשותף והקשר בין החברים והחברות, לרבות המכנה המשותף מבחינה תזונתית, משפרים את המוטיבציה ואת ההיענות לשינוי לאורך זמן.

אנחנו מעודדים אתכם לעשות שינוי תזונתי באווירה תומכת.