נטורופתיה ועקרונותיה | לאילו מצבים מתאים הטיפול הנטורופתי
דף הבית >> נושאים קרובים לתזונה >> רפואה טבעית משלימה >> מהי נטורופתיה / רפואה נטורופתית? ומה קורה בארץ ובעולם מבחינת הרפואה המשלימה

 

מהי נטורופתיה / רפואה נטורופתית?

מאת: יוסי שבח Ph.D, R.Na, נטורופת והרבליסט, מומחה בתזונה פונקציונלית 

לנטורופתיה יתרון משמעותי בכך שכבר בשלבים הראשונים של המחלה ניתן ליישם אותה מבחינה טיפולית ולמנוע הידרדרות, בשונה מהטיפול הקונבנציונלי בו לעתים המחלה נמצאת בשלב ראשוני שאינו מצדיק שימוש בתרופות כדוגמת סוכרת ויתר לחץ דם.

עקרונות הנטורופתיה / רפואה נטורופתית

כוח הריפוי הטבעי

הנטורופתיה מכירה בעובדה כי לגוף מנגנוני איזון, תיקון וריפוי עצמאיים אשר יבואו לידי ביטוי אם יקבל את התנאים והגירויים המתאימים לכך.

תנאים בסיסיים לכך כוללים תזונה בריאה, פעילות גופנית סדירה והפחתת מתחים כחלק מאורח חיים בריא. כמו כן גירויים מתאימים להמרצת כוח הריפוי הטבעי יינתנו ע"י הנטורופת במגוון שיטות טיפול הפועלות בהרמוניה עם התהליכים הטבעיים, לדוגמה דיאטות מיוחדות ושימוש בצמחי מרפא ובתוספי מזון.

חשוב לציין כי בשנים האחרונות מתרבים פרסומי מחקרים בכתבי עת יוקרתיים, המאששים את הידע הטיפולי הנטורופתי הקיים, המומלץ מזה עשרות שנים, כדוגמת חשיבות המזון הצמחי כמקור לסיבים, חלבונים, שמנים ופיטוכימיקלים שונים, הימנעות מצבעי מאכל וחומרים משמרים והגברת צריכת חומצות שומן מקבוצת אומגה 3 על חשבון אומגה 6. כל זאת להפחתת הסיכון למחלות שונות המאפיינות את אורח החיים המערבי ואף טיפול בהן.

ראשית אל תגרום כל נזק

הגישה הנטורופתית מעדיפה טיפול בעזרת אמצעים טבעיים בעלי מינימום סיכונים, או כמובן נטולי סיכונים ותופעות לוואי. יש להימנע ככל האפשר משימוש בטיפול העוסק רק בהרחקת התסמינים.

זיהוי וטיפול בסיבה

הנטורופת יחפש, יזהה ויטפל בסיבה האמיתית להופעת התסמינים או המחלה. הטיפול יכוון לסיבה השורשית ולא רק אל התסמינים.

הנטורופת כמדריך

הנטורופת משמש כמדריך המנחה את המטופל באורחות החיים הבריאים, תוך שימת דגש לנטילת אחריות אישית של המטופל על בריאותו, כלומר המטופל שותף פעיל בתהליך הבראתו.

טיפול באדם השלם

מצבי בריאות או מחלה הם השתקפות מצבו של האדם כשלם. מצבים אלו קשורים במספר רב של גורמים הפועלים תוך כדי יצירת יחסי גומלין מתמשכים.

הנטורופת מתייחס למצב הפיזי, נפשי, גנטי, סביבתי, תזונתי, חברתי ותרבותי.

תפקוד תקין והרמוני של האספקטים השונים המשפיעים על חייו של האדם, הוא זה המביא למצב של בריאות שלמה.

מניעת מחלות

בגישה הנטורופתית, החינוך לבריאות מקבל דגש רב, שכן מניעת מחלות מלכתחילה היא מטרתם של כל העוסקים בבריאות הציבור.

 

לאילו מצבים מתאים הטיפול הנטורופתי

הטיפול הנטורופתי יכול לסייע במגוון חוליים שונים הכוללים יתר שומני דם וכולסטרול, יתר לחץ דם, סוכרת, דלקת מפרקים שגרונית, כאבי ראש, מיגרנה, אקזמה, פסוריאזיס, אקנה, דלקת אוזן תיכונה, אסטמה, עצירות, טחורים, גזים וקשיי עיכול, כיבים במערכת העיכול, צרבת, תולעי מעיים, תסמונת המעי הרגיז, דלקת חניכיים, דלקות חוזרות בדרכי שתן ומין, מתח ועצבנות, הפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות, דיכאון, בעיות פריון, הפרעות מחזור, כאבים וסתיים, מיומה, גיל המעבר, הגדלה שפירה של הערמונית,  תת פעילות בלוטת התריס, השמנה, דלקות גרון חוזרות, התקררות ושפעת, סינוסיטיס, אלרגיות, ועוד.

קראו על הטיפולים הניתנים במרכז

מאין התחילה הנטורופתיה?

התרגום המילולי למושג נטורופתיה הוא: נטורה = טבע, פתוס = מחלה. בתרגום חופשי, הנטורופתיה או הרפואה הנטורופתית היא למעשה רפואה טבעית מתקדמת, וככזאת מבססת את הידע הטיפולי הן על המסורת והן על עבודות ומחקרים מדעיים, בעיקר בהתייחס לכלים הטיפוליים העיקריים הכוללים תזונה ותוספי מזון, פעילות גופנית, צמחי מרפא וקשרי גוף נפש.

מייסד הנטורופתיה הוא בנדיקט לאסט (1872-1945), מהגר גרמני שהגיע לאמריקה בשנת 1892. לאחר שהבריא ממחלת השחפת ע"י טיפולי קניפ בגרמניה, חזר לאסט לארה"ב ב-1896 מצויד באישור שקיבל מקניפ עצמו להפיץ את שיטות הטיפול שלו שכללו שיטות כמו טיפולי מים משולבים בצמחים ושינוי אורח חיים.

לאסט הקים בית מרפא, חנות ומגזין, שילב יחד את כל שיטות הטיפול הטבעיות ונתן להם את השם נטורופתיה (המונח נטורופתיה הוטבע לראשונה ב-1895 ע"י ד"ר ג'ון שיל מהעיר ניו-יורק).

חשוב לציין כי למרות שהנטורופתיה כשיטה מוגדרת נוסדה רק בשנת 1896, מהווה הנטורופתיה המשך ישיר למסורות טיפול טבעיות הקיימות מקדמת דנא.

רפואה משלימה ואלטרנטיבית - בארץ ובעולם

הנטורופתיה משייכת עצמה לליגת הגישות הטיפוליות המבוססות מבחינה מדעית

 (EBM = Evidence Based Medicine).

בין שיטות הטיפול העיקריות בנטורופתיה, המבוססות מחקרית נמצא את התזונה הפונקציונלית ואת צמחי המרפא.

אם נרצה לדייק יותר, נוכל לסווג את הנטורופתיה כגישה רפואית משלימה ואלטרנטיבית מבוססת מדעית
(EBCAM = Evidence Based Complementary and Alternative  Medicine).

במסמך האסטרטגיה לרפואה מסורתית (2002-2005) הכריז ארגון הבריאות העולמי על כוונתו לעודד ולהמריץ ממשלות בעולם להכיר בלגיטימיות של רפואה מסורתית (TM) ורפואה משלימה ואלטרנטיבית (CAM), לתמוך בהן ולשלב אותן כחלק אינטגרלי ממערכות הבריאות. כל זאת תוך קידום איכות, יעילות ובטיחות אותן שיטות טיפול.

רפואה משלימה ואלטרנטיבית (CAM = Complementary and Alternative Medicine) - מונח המתאר את שיטות הטיפול שאינן קונבנציונליות, במדינות בהן מערכת הבריאות העיקרית מבוססת על רפואה קונבנציונלית הנהוגה בעולם המערבי.

רפואה מסורתית (TM = Traditional Medicine) - מונח המתאר את שיטות הטיפול שאינן קונבנציונליות, במדינות בהן מערכת הבריאות העיקרית מבוססת על הרפואה המסורתית כדוגמת הודו וסין].

באותו מסמך צוינו גם הנתונים הבאים: 

  • באירופה, צפון אמריקה ובאזורים מתועשים אחרים, מעל 50% מהאוכלוסייה השתמשו בשירותי רפואה משלימה או אלטרנטיבית, לפחות פעם אחת.
  •  70% מאוכלוסיית קנדה השתמשה ברפואה משלימה, לפחות פעם אחת.
  • בגרמניה 90% מהאוכלוסייה השתמשו בתרופה טבעית, בשלב מסוים בחייהם.
  • בארצות הברית, 158 מיליון מהאוכלוסייה הבוגרת, השתמשו בסוגים שונים של רפואה משלימה. ובשנת 2000, הוצאו 17 מיליארד דולר עבור תרופות טבעיות.
  • באנגליה, ההוצאה השנתית על רפואה אלטרנטיבית, עומדת על 230 מיליון דולר.
  • השוק העולמי לצמחי מרפא לשנת 2003, עמד על יותר מ-60 מיליארד דולר לשנה והוא ממשיך לצמוח בהתמדה.

ללא ספק תופעה בסדר גודל שאין להקל בו ראש.

בעשר השנים האחרונות התפתחה גם בישראל הרפואה המשלימה והאלטרנטיבית באופן חסר תקדים בהשוואה למתרחש בעולם המערבי ונראה כי הנטורופתיה התבססה כאחת מגישות הטיפול המרכזיות מעצם היותה רב תחומית וכן בשל יכולתה לתפקד הן כאלטרנטיבה והן כהשלמה לסוגי טיפול שונים.

זכורה לי שנת 1997 בה החלו לפעול מרפאות כללית רפואה משלימה, בהן השתלבתי כנטורופת בצוות המטפלים הראשוני, תקופה בה המושג נטורופתיה היה זר לרוב האוכלוסייה.

נכון להיום ההיכרות והעניין בתחום הנטורופתיה התרחב למימדים התורמים באופן משמעותי לבריאות הציבור בישראל ועוד היד נטויה.

כתבה זו פורסמה לראשונה באתר מעריב nrg

אתרים מומלצים בתחום הנטורופתיה / רפואה נטורופתית:

אתר האגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית

 

כיצד לדעת האם הנטורופת משתייך לאגודה הישראלית לנטורופתיה ולתזונה טבעית?
כיצד לבחור את המטפל הנטורופתי?
כיצד להתכונן לקראת הפגישה עם הנטורופת?
כמה זמן אורכת פגישה אצל נטורופת?
כעבור כמה זמן יתרחש שינוי במצב הבריאותי בעקבות הפגישה עם הנטורופת?

בעלי אתרים המעוניינים לקשר לדף זה מוזמנים להשתמש בטקסט מומלץ לקישור כדלקמן:

"קראו על נטורופתיה / רפואה נטורופתית, רפואה משלימה ואלטרנטיבית"

© כל הזכויות שמורות functional-nutrition.co.il יוסי שבח ©