תזונה פונקציונלית - מדריך פטריות מרפא: פטריות מאכל או פטריות מרפא?
דף הבית >> מזונות פונקציונליים בריאים >> פטריות בתזונת האדם לשיפור בריאות ולשיפור איכות חיים >> מדריך פטריות מרפא: פטריות מאכל או פטריות מרפא?

מדריך פטריות מרפא: פטריות מאכל או פטריות מרפא?

מהי מיקותרפיה או טיפול באמצעות פטריות?

מיקותרפיה (mycotherapy) היא טיפול באמצעות פטריות או טיפול בעזרת פטריות מרפא.

מיקותרפיה מושרשת היטב במדינות האסיאתיות החל מתקופות קדומות ועד היום.

ביפן לדוגמה, מיקותרפיה היא חלק בלתי נפרד מטיפול משולב עם טיפולים קונבנציונליים, בפרט בתחום האונקולוגי, תחום הטיפול בסרטן.

במדינות המערב, השימוש במיקותרפיה בשילוב טיפולים קונבנציונליים, מוגבל יותר בהשוואה למדינות האסיאתיות.
עם זאת, מתחולל שינוי הדרגתי במדינות המערב בהבנה את החשיבות והמשמעות שיש לשילוב פטריות מרפא לצורך שמירה על בריאות הציבור.
אחת הסיבות לשינוי הזה היא ככל הנראה הצטברות מחקרים על ההשפעות הבריאותיות של פטריות מרפא, לרבות מחקרים פרמקולוגיים שמאפשרים הבנה טובה יותר של מרכיבים פעילים, מנגנוני פעולה וגם יחסי גומלין בין פטריות מרפא לבין תרופות או טיפולים רפואיים אחרים.

מה הקשר ומה ההבדל בין פטריות מאכל לבין פטריות מרפא?

הגבול בין פטריות מאכל לפטריות מרפא דק מאוד וההבדל העיקרי נובע מצורת השימוש בהן.
בפטריות מאכל השימוש הוא כחלק אינטגרלי בתפריט כרכיב מזון עיקרי בתבשיל, כתוספת או כתבלין במאכלים שונים.
בפטריות מרפא השימוש לרוב הוא כתוסף תזונה כדוגמת מיצויים בכוהל או כאבקות ותמציות יבשות המצויות בתפזורת או בכמוסות המיועדות לבליעה.

הבדל נוסף בין פטריות מרפא לבין פטריות מאכל הוא חלקי הפטרייה בו נעשה שימוש.
בפטריות מאכל השימוש העיקרי נעשה בגוף הפטרייה (כובע ורגל הפטרייה).
לעומת זאת בפטריות מרפא מקובל לעשות שימוש גם בגוף הפטרייה וגם בתפטיר.
באנלוגיה לעולם הצומח, תפטיר הוא דמוי שורש וממנו מתפתח גוף הפטרייה.

פטריות כדוגמת שיטאקי או מאיטאקי, משויכות גם לקטגוריית פטריות מרפא וגם לקטגוריית פטריות מאכל.
יש פטריות מרפא שאינן אכילות, כי המרקם שלהן עצי וקשיח.
בנוסף לזה, חלק מפטריות המרפא מתאפיינות בטעם לא טוב כמו טעם מר או טעם לא ידידותי לחיך, שלא מאפשר לשלב אותן עם אוכל.
כדי לקבל את ההשפעות של פטריות מרפא קשיחות אלו, נדרש תהליך מיצוי כגון בישול במים, השריה בתערובת מים ואלכוהול או מיצוי יבש מרוכז.
לאחר תהליך המיצוי, מסת הפטריות שנותרה, אינה נאכלת, מאותה סיבה שמלכתחילה הן לא נאכלות עקב המרקם שלהן.
יש גם אפשרות לעשות שימוש בפטריות אלו לאחר טחינה לאבקה ומילוי כמוסות אותם ניתן לבלוע.

עם כל זאת, יש גבול דק שבין פטריות מאכל לבין פטריות מרפא אכילות.
מאחר והגבול הזה דק, נראה כי מינוח הולם לפטריות מאכל או פטריות מרפא הוא מזון פונקציונלי (functional-food) או מזון-על (super-food), אם כי משמעות המונח מזון על, שנויה במחלוקת.

פעילות רפואית פרמקולוגית של פטריות מרפא

פטריות מרפא מתאפיינות בהשפעות בריאותיות חשובות ומשמעותיות.

להלן פעילויות רפואיות פרמקולוגיות של פטריות מרפא:

פעילויות רפואיות פרמקולוגיות של פטריות מרפא על מערכות הגוף
מערכות גוף שונות
  • פעילות נוגדת דלקת
  • פעילות נוגדת חמצון
מערכת הלב וכלי הדם
  • פעילות נוגדת סוכר
  • פעילות נוגדת יתר שומני דם
  • פעילות מפחיתת לחץ דם גבוה
מערכת החיסון
  • פעילות נוגדת וירוסים
  • פעילות נוגדת חיידקים
  • פעילות נוגדת פטריות
  • פעילות נוגדת אלרגיה
  • פעילות נוגדת סרטן
  • פעילות מווסתת חיסון
מערכת העיכול והכבד
  • פעילות תומכת עיכול
  • הגנה על הכבד
  • לפטריות מרפא יש גם תכונות פרביוטיות (prebiotic). תכונות פרביוטיות למעשה מסייעות לשמירה ולשגשוג אוכלוסיית מיקרואורגניזמים ידידותיים במערכת העיכול שלנו.
מערכת העצבים
  • פעילות נוגדת דיכאון
  • הגנה על העצבים
מערכת השתן
  • הגנה על הכליות
מערכת שלד שריר
  • הגנה על העצמות

פטריות מרפא נפוצות בשימוש

ממגוון פטריות המרפא, יש מספר פטריות מרפא נפוצות ושימושיות יותר בקרב נטורופתים, הרבליסטים ובעלי מקצועות טיפול אחרים המחזיקים בדעה ובניסיון הטיפולי שפטריות מרפא טובות לבריאות.

פטריות מרפא נפוצות אלו ניתנות במרשמים צמחיים כפטריית מרפא בודדת או בשילוב עם פטריות אחרות או כחלק מהרכב פורמולה הכוללת גם צמחי מרפא וגם פטריות מרפא.

בין פטריות המרפא הנפוצות ניתן למנות את פטריית ריישי, קורדיספס, טרמטס, פוריה ואחרות.

גם פטריית שיטאקי וגם פטריית מאיטאקי נכללות בקטגוריית פטריות מרפא.
מאחר ופטריית שיטאקי ופטריית מאיטאקי נכללות גם בקטגוריית פטריות מאכל, כללנו אותן במדריך פטריות מאכל.

להלן מדגם פטריות מרפא:

פטריות מרפא
שם הפטרייה שם נפוץ שם מדעי שמות נוספים מידע נוסף
פטריית ריישי - גנודרמה
  • פטריית ריישי
  • פטריית גנודרמה
  • פטריית בהוקית מבריקה
  • פטריית בהוקית נוצצת
  • Ganoderma locida
  • Ganoderma lucidum
  • שם אנגלי: Reishi mushroom
  • שם יפני: Rei-shi (ריישי)
  • שם סיני: Ling Zhi (לינג זי)
  • קיימים מינים שונים של ריישי (Ganoderma spp.) המשמשים למרפא
  • הנפוצה והנחקרת ביותר היא גנודרמה לוסידה (Ganoderma locida/lucidum)
  • היא זכתה לכינוי פטריית האלמוות (Mushroom of immortality)
  • מיני נוספים של ריישי כוללים: Ganoderma applanatum, Ganoderma resinaceum
פטריית קורדיספס
  • פטריית קורדיספס
  • פטריית קורדיספס סינית
  • פטריית זחל
  • פטריית זחל סינית
  • Cordyceps spp.
  • שם אנגלי: caterpillr fungusCordyceps mushroom
  • שם יפני: Tocheikasa
  • שם סיני: Dong Chong Xia Cao (דונג צ'ונג קסייה קאו)
  • שם טיבטי: Yarsa gumbaYarcha gumba
  • שם נפאלי:
    Keera jhar
    Jeevan buti
    Keeda ghass
    Chyou kira
    Sanjeevani bhooti
  • מצויים מיני קורדיספס שונים כגון קורדיספס סיני (Cordyceps sinensis) הנפוץ והנחקר מכולם.
  • מינים נוספים של קורדיספס כוללים:
  • Cordyceps militaris
  • Cordyceps unilateralis
  • Cordyceps barnesii
  • Cordyceps Ophioglossoides
  • Cordyceps hyphae
פטריית טרמטס ורסיקולור
  • פטריית טרמטס ורסיקולור
  • פטריית קוריולוס ורסיקולור
  • זנב תרנגול הודו
  • Trametes versicolor
  • שם אנגלי: Turkey tail mushroom
  • שם יפני: Kawaratake (קאווארטאקי)
  • שם סיני: Yun Zhi (יון זי)
פטריית טרמטס ורסיקולור מופיעה גם בשם קוריולוס ורסיקולור (Coriolus versicolor) כשם המדעי.
פטריית פוריה - וולפיפוריה
  • פטריית פוריה
  • פטריית וולפיפוריה
  • Wolfiporia extensa (וולפיפוריה אקסטנסה)
  • שם אנגלי: Poria mushroom
  • שם סיני: Fu Ling (פו לינג)
בעבר, השם המדעי של הפטרייה היה Poria cocos (פוריה קוקוס), אך הוא השתנה וכיום נקרא Wolfiporia extensa (וולפיפוריה אקסטנסה).
פטריית פוליפורוס אומבלאטוס
  • פטריית פוליפורוס אומבלאטוס
  • Polyporus umbellatus (פוליפורוס אומבלטוס)
  • שם אנגלי:
  • Umbrella Polypore mushroom
  • Polypore mushroom
  • שם סיני: Zhu Ling (זו לינג)
פטריית פוליפורוס ידועה גם בשם Grifola umbellate (גריפולה אומבלטה).
פטריית סכיזופילום מצוי
  • פטריית זימים מפוצלים
  • פטריית הזימים המפוצלים
  • Schizophyllum commune
  • שם אנגלי:
  • Splitgill mushroom
  • Split gill mushroom
  • שם יפני: Suehirotake (סואהירוטאקי)
 
פטריית צ'אגה פטריית צ'אגה (צ'גה)
  • Inonotus obliquus (אינונוטוס אובליקוס)
  • שם אנגלי: Chaga mushroom
 
אנטרודיה קמפוראטה פטריית אנטרודיה
  • Antrodia camphorata (אנטרודיה קמפוראטה)
  • שם אנגלי: Antrodia mushroom
אנטרודיה קמפוראטה היא פטרייה ייחודית של טייוואן
פטריית מסימה - Mesima

פטריית מסימה

פטריית הפרסה השחורה

  • Phellinus linteus (פלינוס לינטאוס)
  • שם אנגלי:
  • Mesima mushroom
  • Black hoof mushroom
  • שם יפני: meshimakobu
  • שם סיני: song gen
  • שם קוריאני: sanghwang
 
פטריית הקצף

פטריית הקצף

פטריית איש הקרח

פטריית הפרסה

  • Fomes fomentarius
  • שם אנגלי:
  • Tinder fungus
  • Ice man fungusHoof fungus
 
פטריית אגאריקון

פטריית אגאריקון

פטריית אגאריקון רפואית

  • Fomitopsis officinalis (פומיטופסיס אופשינאליס)
שם אנגלי: Agarikon fungus  

תוספי פטריות מרפא או תכשירי פטריות מרפא

יש מספר שיטות לייצור מוצרי פטריות מרפא או למיצוי פטריות מרפא שמתוארות להלן:

שיטות ייצור או מיצוי פטריות מרפא
בישול פטריות מרפא

בישול פטריות מרפא לצורך שתיית הנוזל לאחר הבישול.

אפשרות אחרת היא שימוש בנוזל כתכשיר לאחר ייצוב שלו לצורך שמירה על חיי מדף ארוכים ככל שניתן

פטריות מרפא טחונות לאבקה (Pulvis) אבקת פטריות מרפא מתקבלת לאחר טחינת פטריות מרפא לאבקה ממנה אפשר להכין טבליות או מילוי כמוסות לצורך בליעה
מיצוי נוזלי מיוצב של פטריות מרפא (tincture or liquid extract)

השריית פטריות מרפא במדיום נוזלי שבדרך כלל יכיל מים, אלכוהול ולעיתים גליצרין.

את הפטריות משרים במדיום נוזלי למשך תקופה מסוימת ולאחר מכן, הנוזל עובר סינון וסחיטה.

תמציות יבשות של פטריות מרפא (dry extract)

תמציות יבשות של פטריות מרפא נעשה במסגרת מעבדות או מפעלים ייעודיים המתמחים בתחום.

בסיום תהליך זה, מתקבלת אבקה מרוכזת המכילה את כלל מרכיבי הפטרייה או לפחות את מרביתם, למעט סיבים בלתי מסיסים.

אבקה זו מרוכזת לרוב פי 5 לעומת פטרייה שנטחנה לאבקה בשלמותה (pulvis).

מיצוי יבש זה נפוץ למילוי כמוסות.

תמציות יבשות מתוקננות של פטריות מרפא (standardized dry extract)

תמציות יבשות מתוקננות של פטריות מרפא נעשה במסגרת מעבדות או מפעלים ייעודיים המתמחים בתחום.

בתמציות מתוקננות יבשות דואגים לשמור על ריכוז מסוים וקבוע של רכיב פעיל אחד או יותר במיצוי הסופי שהופך למוצר.

פוליסכרידים מסוגים שונים הם קבוצת מרכיבים פעילים שכיחה בפטריות מרפא.

בסיום תהליך זה, מתקבלת אבקה מרוכזת המכילה את כלל מרכיבי הפטרייה או לפחות את מרביתם, למעט סיבים בלתי מסיסים, לרבות רכיב או רכיבים מתוקננים.

בשונה מתמציות יבשות של פטריות מרפא (dry extract), בתמציות יבשות מתוקננות של פטריות מרפא (standardized dry extract), כשדואגים לשמור על ריכוז קבוע של רכיבים בתמצית היבשה, זה עלול לעיתים לבוא על חשבון ריכוז מרכיבים אחרים.

אבקה זו מרוכזת לרוב פי 5 ומעלה לעומת פטרייה שנטחנה לאבקה בשלמותה (pulvis)

מיצוי יבש זה נפוץ למילוי כמוסות.

שאלות ותשובות על פטריות מרפא

האם אפשר לבשל ולאכול פטריות מרפא?

פטריות מרפא שמקובל לאכול לאחר בישול הם פטריות מרפא המשויכות גם לקבוצת פטריות מאכל כדוגמת פטריית שיטאקי או מאיטאקי.

פטריות מרפא שאינן מוגדרות גם פטריות מאכל, עלולות להיות גסות למאכל עקב מרקם בלתי לעיס או טעם דומיננטי מדי.

מה עדיף, תמצית יבשה של פטריות מרפא או תמצית מתוקננת של פטריות מרפא?

הדעות חלוקות לגבי מה עדיף משני סוגי התמציות.

אלו המעדיפים תמצית יבשה מתוקננת של פטריות מרפא, מחזיקים בדעה שתמצית זו טובה ויעילה יותר מבחינה בריאותית כי יש בה ריכוז וודאי של רכיב פעיל שאליו מייחסים את ההשפעות הבריאותיות של פטריית המרפא.

לעומת זאת, אלו המעדיפים תמצית יבשה של פטריות מרפא, מחזיקים בדעה שתמצית זו מכילה בצורה מאוזנת יותר וטבעית יותר את כלל מרכיבי הפטרייה הפעילים והחשובים מבחינת השפעה בריאותית. בקרב אלו המעדיפים תמצית יבשה, הדעה היא שההשפעה של הפטרייה נובעת משילוב מגוון מרכיבים פעילים שיש בפטרייה ומקשרי גומלין שיש ביניהם ולא רק מרכיב פעיל בודד או קבוצת רכיבים מצומצמת.

איזו פטריית מרפא נחשבת הכי טובה?

אין בהכרח פטריית מרפא שנחשבת הכי טובה כי כל פטריית מרפא משמשת למצבים בריאותיים שונים.
השימוש הייעודי בפטריות מרפא למצבים ספציפיים מבוסס גם על השימוש המסורתי בהן וגם על ביסוס מחקרי.

איזו פטריית מרפא הכי פופולרית והכי נפוצה בשימוש?

פטריית המרפא הפופולרית ביותר לדעתנו ולדעת רבים היא פטריית ריישי הידועה גם בשם פטריית גנודרמה.

סיכום על פטריות מרפא

מיקותרפיה הוא מונח שהמשמעות שלו היא טיפול באמצעות פטריות.
בני האדם נעזרים בפטריות מרפא לצורך שמירה על הבריאות מזה מאות ואלפי שנים.

רפואות מסורתיות כדוגמת רפואה סינית ורפואה יפנית משלבים פטריות מרפא כחלק בלתי נפרד משיטות הטיפול המסורתיות, לצד צמחי מרפא, תזונה מסורתית, דיקור ושיטות מגע מסורתיות כמו טווינא או שיאצו.

רפואת הצמחים המודרנית העכשווית עושה שימוש נרחב ביותר בפטריות מרפא ושימוש זה מהווה המשך ישיר לשימוש המסורתי בהן.

בעקבות המחקרים הרבים שנערכו ונערכים על פטריות מרפא, מתרחב הידע ועולה ההבנה של הפוטנציאל הגלום בשימוש רפואי טיפולי בפטריות.

בין הפטריות המרפא השכיחות ביותר לשימוש נכללות פטריית קורדיספס, פטריית טרמטס, פטריית פוריה והשכיחה ביותר מכולן היא פטריית ריישי המוכרת בשם פטריית גנודרמה.





 

[Top]

המרכז לתזונה פונקציונלית פועל משנת 1993.

האתר מרכז ידע חשוב בתחומי תזונה נכונה, בריאה, מאוזנת ומבוססת מדע ומסורת, לרבות תזונה פונקציונלית, מזון פונקציונלי, דיאטה, מתכונים בריאים, תוספי תזונה, צמחי מרפא ותבלין.

התלמידים שלנו מתייחסים לאתר כסוג של אנציקלופדיה תזונתית וכמקור לקבלת תשובות מהימנות המבוססות על ניסיון רב שנים, לשאלות בנושאי תזונה.

אנחנו מזמינים אתכם להצטרף לקהילת החברים שלנו, ולקבל במתנה הרצאות מעשירות. ההרצאות מתקיימות אונליין ומיועדות לקהל הרחב ולקהל המקצועי, בהתאמה.

המרכז לתזונה פונקציונלית

לשליחת הודעה בווטסאפ:
 



תנאי שימוש
 תקנון דיוור מפת אתר

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

© כל הזכויות שמורות functional-nutrition.co.il יוסי וענת שבח ©
אין לעשות שימוש פומבי או מסחרי כלשהו בתכני האתר, כולל אך לא רק, העתקה, תקצור, שכפול, פרסום, הוצאה לאור, הכנסת שינויים, מכירה, הפצה או הצגה.
החומר המופיע באתר ניתן להורדה ולשימוש אישי בתנאי שישמרו זכויות היוצרים.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape