תזונה פונקציונלית - מנגו ובריאות: מה יש במנגו ואיך הוא משפיע על מצבי בריאות שונים?
דף הבית >> מזונות פונקציונליים בריאים >> פירות >> מנגו ובריאות: מה יש במנגו ואיך הוא משפיע על מצבי בריאות שונים?

מנגו ובריאות: מה יש במנגו ואיך הוא משפיע על מצבי בריאות שונים?

יתכן שמהיום תתחילו להתייחס למנגו קצת אחרת, לאחר שתגלו את היתרונות הבריאותיים ואת הסיבות להוסיף אותו לתזונה שלכם, ובמידת האפשר עם הקליפה!

שמות ומשפחה של מנגו

כפי שנראה להלן, יש דמיון רב בשם המנגו בשפות השונות.
  • שם מדעי: Mangifera indica
  • שם אנגלי: Mango
  • שם עברי: מנגו
  • שם צרפתי: מנגוייר (Manguier)
  • שם גרמני: מנגובאום (Mangobaum)
  • שם הודי: אם (Am)
  • שם בסנסקריט: אמווה (Amva)
  • שם מרטהי: אמבה (Amba). הדמיון לשם הממרח העיראקי 'עמבה' אינו מקרי. שפת המרטהי המדוברת באזורים מסוימים בהודו היא מקור השם, והודו היא מקור ממרח העמבה שהוא למעשה הגרסה העיראקית לצ'אטני מנגו ההודי.
משפחה: אלתיים (Anacardiaceae). על משפחה זו נמנים גם אגוז פיסתוק המשמש למאכל וגם אלת המסטיק המשמשת כצמח מרפא.

שימוש מסורתי במנגו

באופן מסורתי משמשים חלקיו השונים של עץ המנגו למזון ולמרפא. חלקים אלו כוללים פירות, זרעים, פרחים, עלים, קליפות עץ ושורשים.
ברפואה הודית משמשים חלקי הצמח השונים לטיפול בבעיות שונות כגון:
  • פרחים: דיזנטריה, ברונכיטיס, בריחת שתן ושלשול
  • קליפת העץ: דימום מהרחם, שלשול, ראומטיזם
  • זרע: אסטמה, תולעי מעיים
  • פרי בשל: עצירות
  • פרי בוסר: כיבים
בקובה, משמשת תמצית מקליפת הגבעולים לטיפול במגוון מחלות עם מעורבות חיסונית כגון אסטמה, אטופיק דרמטיטיס, ומחלות אלרגיות נוספות.

מחקרים שונים בדקו תמציות קליפת גבעולי מנגו בהם נעשה שימוש אתנו-רפואי בקובה. הממצאים הראו פעילות נוגדת סרטן, סוכרת, אסטמה, אי פריון, לופוס (זאבת), דלקת ערמונית, ערמונית מוגדלת, הפרעות קיבה, בעיות מפרקים, כיבי פה ועוד.

ההשפעה נוגדת האלרגיה מיוחסת לרכיב שנקרא מנגיפרין.
עם זאת חשוב לדעת כי יש אנשים האלרגיים למנגו ומבחינתם הוא מחוץ לתחום הקולינרי.

תקצירי מחקרים שנערכו על מיצויים שמקורם בקליפה ובציפת פרי מנגו

להלן סקירת מגוון השפעות אשר שויכו לרכיבים שונים המצויים במנגו. 

מרבית המחקרים נערכו על תמציות קליפת הגבעולים, בהם ריכוזים גבוהים יותר של הרכיבים הפעילים. חלק מרכיבים אלו מצויים במינון נמוך יותר בקליפת המנגו ובציפת הפרי.

ב'תמצית מנגו' - הכוונה לתמצית שהוכנה מקליפות הגבעולים, אלא אם נכתב אחרת.

(*) ציפה הנה החלק הבשרי והעסיסי של הפרי, החלק האכיל.
(*)פוליפנולים - קבוצות חומרים שכיחות ומגוונת בעולם הצומח. דוגמא לפוליפנולים המצויים במנגו: חומצה גאלית, אנתוציאנינים, מנגיפרין. בין השפעות הפוליפנולים נכללים פעילות נוגדת חמצון, נוגדת דלקת, נוגדת סרטן ועוד.

פעילות נוגדת חמצון, נוגדת דלקת, נוגדת חיידקים, נוגדת סרטן, לרבות פעילות לוכדת רדיקלים חופשיים, עיכוב תגובות דלקתיות אלרגיות. פעילות המשויכת לפוליפנול העיקרי בציפת פרי המנגו, החומצה הגאלית, המצוי בה בריכוז של כ- 7 מ"ג/ק"ג.

השפעות בריאותיות המיוחסות לסטרס חמצוני בבני אדם כגון מחלת לב כלילית, סרטן, הגנה מפני נזק ל – DNA, מניעת דלקת ונזק לכלי הדם, הפחתת תגובות אלרגיות, השפעה נוגדת טרשת עורקים, שיפור הראיה. השפעות המיוחסות לאנתוציאנינים, אשר ריכוזם בקליפת פרי המנגו נעה בין 200 ל- 500 מ"ג ל-100 גרם חומר יבש (הצריכה היומית של אנתוציאנינים בבני אדם עומדת על כ- 200 מ"ג ליום).

מנגיפרין - Mangiferin

מנגיפרין הנו פוליפנול השייך לקבוצת הקסאנתונים (xanthones) הנחשבת לאחת מקבוצות נוגדי החמצון החזקות ביותר.

מנגיפרין המיוצר ע"י הצמח, מספק הגנה לצמח נגד גורמי סטרס שונים כגון חדירת מיקרואורגניזמים גורמי מחלה.

מנגיפרין מצוי בחלקי העץ השונים: פירות, עלים, קליפות גבעולים, ליבת העץ ושורשים. ריכוזו בקליפת הפרי גבוהה בהרבה מזו המצויה בציפה (1700 מ"ג/ק"ג בקליפה לעומת 4 מ"ג/ק"ג בציפה, בקירוב).

למנגיפרין זמינות ביולוגית (ספיגה) גבוהה בצריכה דרך הפה.

מקצת מההשפעות שנמצאו קשורות למנגיפרין, במחקרים שנערכו בבע"ח ובמבחנה:

  • פעילות נוגדת חמצון, נוגדת סרטן, נוגדת חיידקים, נוגדת טרשת עורקים, נוגדת אלרגיה, נוגדת דלקת, משככת כאב, מווסתת חיסון (מחקרים בחיות ובמבחנה).
  • הגנה על תאי הכבד, לימפוציטים, נויטרופילים ומקרופאגים מפני נזק חימצוני, הפחתת תהליכי טרשתיים (בחולדות סוכרתיות). הפחתת נזק חמצוני לרקמות הלב והכליה (בחולדות שקיבלו כימיקל רעיל הפוגע בתאי בטא בלבלב).
  • הפחתת רמות כולסטרול כללי, טריגליצרידים ו – LDL כולסטרול, לרבות עלייה ב – HDL כולסטרול והפחתה במדד הטרשתי (מחקר בחולדות סוכרתיות).
  • פעילות נוגדת סוכרת, נוגדת יתר שומני דם ונוגדת טרשת עורקים. מניעת התקדמות נפרופתיה סוכרתית ושיפור תפקוד כלייתי. (מחקרים בחולדות סוכרתיות)
נפרופתיה סוכרתית: פגיעה כלייתית המופיעה בקרב חולי סוכרת.
החוקרים סבורים כי מנגיפרין מפחית רמות גלוקוז בדם דרך חסימת ספיגת גלוקוז מהמעי. טענה זו יכולה להיות נסמכת על כך שבחולדות, מנגיפרין מעכב את פעילות האנזימים, סוכראז, איזומלטאז ומלטאז המעורבים בפירוק פחמימות מורכבות לסוכרים פשוטים. עיכוב זה של אנזימים, מוביל לעיכוב פירוק פחמימות מורכבות ולספיגה איטית של גלוקוז מהמעי.
  • פוטנציאל מניעה של מחלות לב וכלי דם. ככל הנראה דרך הפחתת השפעת נזק חמצוני בלב.
  • פעילות מגינה על הקיבה מפני נזקי אלכוהול ואינדומתאצין (תרופה נוגדת דלקת שאינה סטירואידית). מנגנון פעולה אפשרי דרך עיכוב הפרשת חומצות קיבה ופעילות נוגדת חמצון. (מחקר על מכרסמים).
  • פעילות נוגדת נמטודות. תמצית פרי מנגו בוסר פעלה נגד ביצי נמטודות במערכת העיכול במחקר על כבשים. ההשפעה נוגדת הנמטודות משויכת לטאנינים ולפלבונואידים, הרכיבים העיקריים שנמצאו בתמצית המנגו. (הערה: במאכל 'עמבה' נעשה שימוש בפרי מנגו בוסר).
נמטודות: סוג של תולעים. חלק ממיני תולעים אלו טפיליות.
  • הגברת נדידת תאים אנדותליאליים. נדידת תאים אלו היא תנאי הכרחי ביצירת כלי דם חדשים (angiogenesis). יצירת כלי דם חדשים אלו היא תהליך ריפוי חשוב במצבים כגון שבץ.
  • פוטנציאל כרכיב לטיפול ביתר חומצה אורית בדם ובגאוט. הפחתה ברמות חומצה אורית במחקר על עכברים עם יתר חומצה אורית בדם.
גאוט (Gout): דלקת מפרקים אקוטית במפרקים פריפריאליים. מתאפיין ברמות גבוהות של חומצה אורית.
  • תמצית מנגו ומנגיפרין כנוגדי דלקת. אחד ממנגנוני הפעולה הוא עיכוב ביטוי האנזים ציקלואוקסיגנאז-2, עיכוב אינטרלוקין-4  אטנטרלוקין-5 והפחתת רמות אימונוגלובולין E.
ציקלואוקסיגנאז-2 (COX-2): אנזים המשחק תפקיד חשוב בהתהוות תהליכים דלקתיים וסרטניים.
אינטרלוקין-4: יצירה מוגברת של ציטוקין זה מקושרת לאלרגיות.
אינטרלוקין-5: ציטוקין זה מקושר למחלות אלרגיות כדוגמת אסטמה ונזלת אלרגית.
IgE - אימונוגלובולין E: נוגדן המשחק תפקיד חשוב בתגובה האלרגית.

  • נוגד חמצון, נוגד וירוסים, נוגד גידול, נוגד דלקת ומווסת גנים. דרך השראת הגנה נוגדת חמצון והפחתת דלקת דרך עיכוב גורם גרעיני קאפה B.
TNF-kappaB - גורם גרעיני קאפה B פעיל בתאי גידול ומעכב את תהליך האפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן) בהם.
  • עיכוב יצירת גידול במעי גס והפחתה בהתחלקות תאים סרטניים של רירית המעי הגס (מחקר בחולדות).
  • הפחתת בחילות ועיכוב תמותה עקב הקרנות (קרינת גאמה). (במחקר על עכברים שנחשפו לקרינת גאמה). פעילות המגנה בפני קרינה (קרינת גאמה) ע"י דיכוי השפעות רדיקלים חופשיים (במחקר על תרבית לימפוציטים מדם פריפריאלי ממקור אנושי).
ROS - רדיקלים חופשיים (reactive oxygen species): נגזרות חמצן רעילות הנוצרות בתהליך הנשימה התאי. רדיקלים חופשיים מעורבים בהתפתחות תהליכים סרטניים ויצירתם מוגברת בתאי סרטן עקב קצב חילוף חומרים מוגבר המאפיין אותם.
  • מניעת שינויים ביוכימיים הקשורים לתהליך הסרטני. (מחקר על עכברים שקיבלו טיפול משרה סרטן ריאה).
  • הגנה בפני הרעלת קדמיום (מתכת סביבתית רעילה המעורבת במחלות שונות בבני אדם).
פרי המנגו מכיל רכיבים פעילים הכוללים סוכרים חופשיים, ספונינים, טאנינים ופלבונואידים הפועלים כמשפרי זיכרון טבעיים! בעכברים עם הפרעות קוגניטיביות תמצית אלכוהולית של פרי מנגו שיפרה את יכולתם הקוגניטיבית.

לתמצית מנגו פוטנציאל בהגנה על הכבד מפני נזק הקשור לעקה (סטרס) חמצונית (תמצית פרי מנגו הציגה הגנה על תאי כבד מבודדים של חולדות).

תמציות מציפה ומקליפת פרי מנגו יכולה להפחית ריכוז אלכוהול בדם, לאחר צריכת אלכוהול: מנגנוני הפעולה המיוחסים להשפעה זו כוללים המרצת תהליכי פירוק אלכוהול ועיכוב ספיגת אלכוהול (מחקר בעכברים).

הגברת רמות הורמוני בלוטת תריס: תמצית מקליפת פרי מנגו הגבירה רמות הורמוני בלוטת התריס (מחקר בחולדות).

עיכוב יצירת תאי שומן: תמציות מקליפת פרי מנגו מזנים מסוימים יכולים לעכב יצירת תאי שומן. בבדיקת תמציות מציפת הפרי, לא נראתה השפעה דומה (במחקר במבחנה).

ריכוז ההשפעות הבריאותיות של תמציות מנגו ומנגיפרין

  • פעילות נוגדת חמצון
  • פעילות נוגדת דלקת
  • הגנה על הכבד
  • פעילות נוגדת סוכרת
  • פעילות נוגדת יתר שומני דם
  • פעילות נוגדת טרשת עורקים
  • פוטנציאל מניעה של מחלות לב וכלי דם
  • פעילות נוגדת סרטן
  • שיפור יכולת קוגניטיבית
  • הגנה מפני קרינה
  • הגנה על הקיבה
  • מניעת התקדמות נפרופתיה סוכרתית
  • שיפור תפקוד כלייתי
  • הגנה מפני הרעלת קדמיום
  • הפחתת רמות גבוהות של חומצה אורית
  • קידום יצירת כלי דם חדשים (אנגיוגנזיס) בהתייחס לתהליכי שיקום לאחר שבץ
  • פעילות נוגדת נמטודות

סיכום

מנגו הוא פרי עונתי וטעים להדהים. בנוסף לטעמו וריחו המשכרים הוא כולל רכיבים שונים בעלי יתרונות בריאותיים רבים וחלקם אף ייחודיים.

נצלו את עונת המנגו ותיהנו מפריו העסיסי, לרבות קליפתו, בזנים בעלי קליפה דקה כדוגמת מנגו מאיה. דרך נעימה ליהנות מהפרי ומיתרונותיו הבריאותיים היא לשטוף היטב את הקליפה ולחתוך את המנגו לקוביות על קליפתו. במנגו מזן מאיה מתיקות הפרי הרבה מחפה על טעמה המריר של הקליפה. בשונה ממנגו מאיה, קליפת זני מנגו אחרים אינה בהכרח מרירה.

הקפידו לשטוף היטב את קליפת המנגו בטרם האכילה.

המאמר מבוסס על הספר: 'נפלאות התזונה הפונקציונלית',
מאת: ד"ר יוסי שבח (בתהליכי הוצאה לאור)
לפרטים נוספים - לחצו כאן


+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...




 

[Top]

המרכז לתזונה פונקציונלית פועל משנת 1993.

האתר מרכז ידע חשוב בתחומי תזונה נכונה, בריאה, מאוזנת ומבוססת מדע ומסורת, לרבות תזונה פונקציונלית, מזון פונקציונלי, דיאטה, מתכונים בריאים, תוספי תזונה, צמחי מרפא ותבלין.

התלמידים שלנו מתייחסים לאתר כסוג של אנציקלופדיה תזונתית וכמקור לקבלת תשובות מהימנות המבוססות על ניסיון רב שנים, לשאלות בנושאי תזונה.

אנחנו מזמינים אתכם להצטרף לקהילת החברים שלנו, ולקבל במתנה הרצאות מעשירות. ההרצאות מתקיימות אונליין ומיועדות לקהל הרחב ולקהל המקצועי, בהתאמה.

המרכז לתזונה פונקציונלית

לשליחת הודעה בווטסאפ:
 



תנאי שימוש
 תקנון דיוור מפת אתר

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

© כל הזכויות שמורות functional-nutrition.co.il יוסי וענת שבח ©
אין לעשות שימוש פומבי או מסחרי כלשהו בתכני האתר, כולל אך לא רק, העתקה, תקצור, שכפול, פרסום, הוצאה לאור, הכנסת שינויים, מכירה, הפצה או הצגה.
החומר המופיע באתר ניתן להורדה ולשימוש אישי בתנאי שישמרו זכויות היוצרים.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape