תזונה פונקציונלית - התשובה הדרום אפריקאית לתה הסיני - יתרונות הבריאות של תה רויבוס בהשוואה לתה ירוק

Functional-Nutrition.co.il

המרכז הישראלי לתזונה פונקציונלית ונטורופתיה


                 


 







אכניצאה פורחת בגן הטיפולי

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

אכניצאה ואשולציה בגן המרכז לתזונה פונקציונלית

דף הבית >> תזונה פונקציונלית >> כתבות >> התשובה הדרום אפריקאית לתה הסיני - יתרונות הבריאות של תה רויבוס בהשוואה לתה ירוק
 
Bookmark and Share

התשובה הדרום אפריקאית לתה הסיני - יתרונות הבריאות של תה רויבוס בהשוואה לתה ירוק

מאת: ד"ר יוסי שבח Ph.D, R.Na, נטורופת מומחה בתזונה פונקציונלית ובצמחי מרפא

כתבה זו פורסמה לראשונה במעריב nrg

המיתולוגיה הסינית מספרת על שן נונג האגדי שחי לפני כ-5000 שנה ונחשב כמגלה התה הירוק. לפי האגדה, גילה שן נונג את התה הירוק בעת ששהה בחיק הטבע עם פמלייתו שעסקה בהרתחת מים לשתיה. לפתע, עם משב הרוח, נשרו עלים מהעץ הסמוך ונחתו היישר אל תוך המים הרותחים שנצבעו בירוק. שן נונג טעם מים ירוקים אלו וראה כי טוב.

סוגי התה השונים שיוזכרו להלן, מקורם בשיח או עץ ירוק-עד הנקרא קמליה סינית היכול להתנשא לגובה של 9 מטרים, אך באופן מסחרי גדל כשיח בגובה 60-90 ס"מ לצורך קטיף מתמיד של עלי תה צעירים ורעננים.

צמח התה (קמליה סינית) מהווה מקור לייצור סוגים שונים של תה ובראשם עומדים התה הירוק שעבר תהליך אידוי ללא תסיסה, פעולה השומרת על ריכוז גבוה של נוגדי חמצון בו. לעומתו, התה השחור עובר תהליך התססה מלא המקנה לו את טעמו וריחו האופייניים והערֵבים, אך מפחית משמעותית את ריכוז וסוגי נוגדי החמצון שבו. ואילו תה האולונג עובר תהליך התססה חלקי, ומהווה מעין מוצר ביניים.

מחקרים רבים נערכו על התה הירוק ובפרט על נוגדי החמצון שבו והשפעתם הבריאותית כמונעי סוגי סרטן שונים, כבעלי השפעה מטיבה על רמות הכולסטרול בדם ועוד.

אחד מרכיבי התה לסוגיו הוא קפאין המופיע כחלק מעסקת חבילה הכוללת רכיבים בריאותיים שונים כדוגמת נוגדי חמצון (פוליפנולים), אך חשוב לזכור שצריכה מוגזמת של קפאין אינה מומלצת ובמקרים מסוימים אף אסורה, לדוגמא לאנשים הסובלים מיתר לחץ דם (מניסיוני הטיפולי, מטופלים עם יתר לחץ דם ששתו תה ירוק, עלה לחץ דמם).

בנוסף לכך התה לסוגיו מכיל קבוצת רכיבים הנקראת טאנינים, הגורמת לתחושת עפיצות בדומה לתחושה המתקבלת באכילת פרי בוסר. אחת מהשפעות הטאנינים כוללת עיכוב ספיגת רכיבים חיוניים כדוגמת מינרלים (כגון סידן וברזל). אין הדבר אומר כי צריך להימנע משתיית התה הירוק (למעט אלו שבריאותם עלולה להינזק), ההפך הוא הנכון, אך מומלץ להרחיק את השתייה מזמן הארוחה.

לא כל תה הוא תה

תה בהגדרתו הוא משקה שהוכן מצמח הקמליה הסינית. שמו הרשמי באנגלית הוא Tea. כלומר תה הוא שמו של צמח מסוים, והעובדה שעם השנים התרגל הציבור לכנות כל חליטת צמחים בשם תה - היא טעות.
צמח נוסף המשמש לחליטה ואינו נמנה על משפחת התה, הוא משקה דרום אמריקאי הגדל באופן טבעי בארגנטינה, פרגוואי וברזיל ונקרא מאטה או "תה" פרגוואי. גם הוא בדומה לתה שהוזכר לעיל, מכיל קפאין וטאנינים.

למרות השפעות דומות לתה, אין אני ממליץ על צריכת מוגזמת של חליטת מאטה, מאחר ונמצא קשר בין סרטן הוושט לצריכה גבוהה של חליטת מאטה.
צמחים שונים משמשים לחליטה ולהכנת משקאות דמויי תה, בין הבולטים אזכיר את הלואיזה, עשב הלימון, מליסה, נענה, נפית החתולים ועוד רבים אחרים שטעמם שנוי במחלוקת כגון מרווה, זוטה לבנה, רוזמרין, היביסקוס ובבונג (קמומיל). צמחים אלו ואחרים נחקרים בשנים האחרונות בניסיון לאשש את השפעתם ושימושם רב השנים כצמחי מרפא. רוזמרין ומרווה נמצאו יעילים גם כנוגדי חמצון.

מי הבוס

בדרום אפריקה גדלים שני צמחים המשמשים לחליטת משקה ונקראים "תה" רויבוס (Rooibos) ו"תה" הניבוש (Honeybush). צמחים אלו מכילים נוגדי חמצון (פוליפנולים), אך בשונה מצמח התה (קמליה סינית), "תה" רויבוס ו"תה" הניבוש אינם מכילים קפאין וריכוז הטאנינים בהם נמוך, ולכן יתאימו לאלו הנמנעים משתיית תה ירוק מסיבה זו.

רויבוס הוא שיח שגובהו עד 1.5 מ' הגדל באופן טבעי באזורים הרריים בדרום אפריקה, עליו וגבעוליו הדקיקים משמשים לייצור "תה" רויבוס מותסס ושאינו מותסס.

רויבוס מותסס מכונה התה האדום מאחר ובתהליך ההתססה משתנה צבעו לגוון כתום-חום-אדמדם.

רויבוס שלא עבר התססה מכונה לעתים "רויבוס ירוק" וגם הוא בדומה לתה הירוק מכיל ריכוז גבוה של נוגדי חמצון.

ברויבוס המותסס ריכוז נוגדי החמצון פוחתים וכן חל שינוי בסוג נוגדי החמצון שבו, בדומה למתרחש בהתססת התה השחור.

רויבוס ידוע בתכונותיו המטיבות בהפרעות מערכת העיכול, אלרגיות וכמרגיע (אם כי תכונות אלו לא הוכחו מחקרית). "תה" הניבוש שכיח פחות מעמיתו "תה" רויבוס, אך תכונותיו והרכבו דומים בחלקם.

איך חולטים?

חליטת צמחים מיועדת לחלקי צמח עדינים כמו עלים, פרחים, גבעולים עדינים או חלק צמח שנטחן לאבקה. שופתים מים רותחים על הצמח הנבחר, מכסים את הכלי למשך כ - 10 דקות, מסננים ושותים.

כשמדובר בצמחים שחלקיהם באופן יחסי קשים לחליטה כדוגמת עלי רוזמרין ועשב לימון, מומלץ להכין חליטה בתרמוס אטום לשמירת חום הנוזל לאורך זמן, דבר המקנה מיצוי טוב יותר של רכיבי הצמח. במידה ומעוניינים במיצוי מהיר יותר, ניתן לבשל את הצמחים בכלי אטום על אש נמוכה, למשך כ-5 דקות לאחר הרתיחה.
הצמחים שהוזכרו לעיל ועוד רבים אחרים משחקים תפקיד חשוב בשמירת בריאותנו ומומלץ לשלבם כחלק מאורח חיים בריא.
ניתן לחלוט צמח אחד או לשלב מספר צמחים יחדיו, ובכל מקרה מומלץ לגוון. צמחים בעלי טעם שנוי במחלוקת ניתן לעדן על ידי הוספת עשב לימון בנדיבות.
הרומנטיים בינינו יכולים להפוך את שתיית התה או החליטות השונות לטקס יומיומי בשילוב כלי תה מיוחדים וייעודיים.

לקט עובדות מחקריות לסיום

העובדות המוצגות להלן, מקורן במחקרים שנערכו במבחנה ובבעלי חיים:
- ב"תה" רויבוס שלא עבר תהליכי התססה, ריכוז נוגדי החמצון גבוה יותר באופן משמעותי בהשוואה ל"תה" רויבוס שעבר תהליכי התססה ולכן פעילותו כנוגד חמצון טובה יותר.
- ל"תה" רויבוס פעילות המגינה על הכבד, הודות לנוגדי החמצון שבו.
- ל"תה" רויבוס ו"תה" הניבוש פעילות נוגדת חמצון. מבין השניים, ל"תה" רויבוס פעילות נוגדת חמצון חזקה יותר באופן משמעותי.
- נוגדי החמצון המצויים בתה ירוק ידועים בהשפעתם האנטי סרטנית וישנן עדויות כי לתה ירוק השפעה מגינה מפני סרטן קיבה ומעי גס.
- נוגדי החמצון המצויים בתה ירוק עשויים לצמצם את הסיכון להתהוות מחלות עצביות ניווניות כדוגמת פרקינסון ואלצהיימר.
- ציטראל, רכיב המצוי בשמן האתרי של צמחים כגון עשב לימון, מליסה ולואיזה ומקנה להם את הארומה האופיינית, הציג פעילות אנטי סרטנית.
- להיביסקוס, רוזמרין ומרווה פעילות המגנה על הכבד.

בעלי אתרים המעוניינים לקשר לדף  זה מוזמנים להשתמש  בטקסט מומלץ לקישור כדלקמן:
"קראו על יתרונות תה רויבוס בהשוואה לתה ירוק"


© כל הזכויות שמורות functional-nutrition.co.il יוסי שבח ©
אין לעשות שימוש פומבי או מסחרי כלשהו בתכני האתר, כולל אך לא רק, העתקה, תקצור, שכפול, פרסום, הוצאה לאור, הכנסת שינויים, מכירה, הפצה או הצגה.
החומר המופיע באתר ניתן להורדה ולשימוש אישי בתנאי שישמרו זכויות היוצרים.



Go Back  Print  Send Page
 
 


 



[Top]

תנאי שימוש דף הבית אודות תזונה פונקציונלית סיפורי מסע מאמרים מקצועיים כתבות צמחי מרפא מתכונים כתבו אלינו המרפאה - המרכז הטיפולי 
ניוזלטר תזונה פונקציונלית ונטורופתיה פורום מטפלים מקצועי דיאטת השעורה קורסים וסדנאות למטפלים ולקהל הרחב

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

© כל הזכויות שמורות functional-nutrition.co.il יוסי שבח ©
אין לעשות שימוש פומבי או מסחרי כלשהו בתכני האתר, כולל אך לא רק, העתקה, תקצור, שכפול, פרסום, הוצאה לאור, הכנסת שינויים, מכירה, הפצה או הצגה.
החומר המופיע באתר ניתן להורדה ולשימוש אישי בתנאי שישמרו זכויות היוצרים.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

לייבסיטי - בניית אתרים